Manifestări dedicate Zilei Limbii Române, în Transilvania

Un articol de: Oana Rusu - 28 August 2015

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte din 2013, pe 31 august, la aceeaşi dată cu sărbătoarea Limba Noastră, celebrată în Republica Moldova din anul 1990. Mai multe festivităţi dedicate limbii române vor avea loc la Brașov şi în mai mult oraşe din Transilvania.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române, pe 31 august, Muzeul Primei Școli Românești, aflat sub egida Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, organizează mai multe festivități. Mai întâi, se va deschide festiv ședința Consiliului Județean Brașov, de luni 31 august, orele 10.00, prilej cu care pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești, va susține conferința „Cărturari brașoveni, ctitori și fondatori ai limbii române”. La orele 18.00, în cadrul complexului muzeal vor fi prezentate cărțile și documentele care au stat la baza formării limbii române literare și în cadrul unui simpozion vor fi prezentate comunicări dedicate evenimentului, la care este anunţată prezenţa unor cercetători precum prof. univ. dr. Aurel Lisănciuc, președintele Uniunii Scriitorilor - filiala Brașov; prof. univ. dr. Mihai Lăcătuș, decanul Facultății de Filologie-Brașov; prof. univ. dr. Liviu Sofonea, președintele Uniunii Internaționale a Oamenilor de Știință, protopopul Brașovului, Gheorghe Dănuț Benga, prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu, preot Ioan Herda, conform celor precizate de pr. prof. dr. Vasile Oltean. 

Construită în 1495 clădirea Muzeului Primei Școli Românești păstrează elementele stilului baroc de la modificările care i-au fost aduse în anii 1760. Complexul muzeal este format din mai multe săli şi clădiri: Sala de clasă „Anton Pann", Sala „Diaconul Coresi", Sala „Cartea şi Cărturarii braşoveni", Sala „Cartea, factor de unitate naţională", Sala cu vatră, Biserica „Sfântul Nicolae", Muzeul „Ex-libris", Muzeul „Junii braşoveni", Muzeul „Tudor Ciortea".

Sărbătoare în Covasna

Asociaţia Cultural Creştină „Justinian Teculescu” din Covasna organizează o colectă de carte pentru şcolile din Republica Moldova, cu prilejul Zilei Limbii Române.
Reprezentanta asociaţiei, profesoara Florentina Teacă, a declarat că Ziua Limbii Române va fi sărbătorită sâmbătă, în Sala Unirea din Voineşti - Covasna, în programul manifestării fiind cuprinse momente artistice şi lansări de carte.
„Îi invităm pe spectatorii care vor participa la acest eveniment să aducă, în dar, o carte în limba română pentru şcolile din Republica Moldova”, a declarat Florentina Teacă, conform Agerpres.
Ziua Limbii Române va fi marcată şi la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în zilele de 1 şi 2 septembrie, în program fiind incluse vizitarea Primei şcoli româneşti din Sfântu Gheorghe, ce datează din anul 1799, precum şi ateliere de scriere cu pană.
În patrimoniul muzeului există mai multe tăbliţe din lemn şi ardezie pe care se scria cu grafit, dar şi bănci originale de la sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX. De asemenea, există şi alte obiecte vechi, cum ar fi tocuri, călimări, manuale, cărţi religioase, registre şi documente şcolare ce amintesc despre începuturile învăţământului confesional ortodox pe aceste meleaguri. În clădirea primei şcoli româneşti, a fost reconstituită o sală de clasă şi a fost amenajată o sală multimedia, unde pot fi vizionate filme legate de istoricul acestei instituţii şi al comunităţii româneşti din zonă, conform muzeografului Florin Herţeg.
De asemenea, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe va organiza la sfârşitul acestei săptămâni, în localitatea Barcani, cea de-a treia ediţie a manifestării „Oina din bătrâni”, în continuarea unui proiect cultural de cercetare şi revigorare a acestui sport tradiţional românesc, în judeţul Covasna. Evenimentul va cuprinde, printre altele, o expoziţie de fotografii, un joc demonstrativ de oină şi un concurs de aruncare a mingii de oină la distanţă. Proiectul de cercetare a fost iniţiat, în anul 2012, de muzeograful Dan Buzea şi s-a derulat în zona Întorsurii Buzăului, prin interviuri, chestionare, înregistrări audio şi video cu localnici care au practicat oina ori care cunosc poveşti legate de acest sport, transmise din generaţie în generaţie. De asemenea, au fost adunate fotografii-document din colecţii particulare. Jocul de oină a fost puternic legat de viaţa păstorilor din zona Buzaielor, însă a fost abandonat pe măsură ce societatea s-a schimbat, a precizat muzeograful Dan Buzea, conform Agerpres. Manifestarea „Oina din bătrâni”, organizată în parteneriat cu mai multe organizaţii non-guvernamentale, va avea loc sâmbătă, cu ocazia „Sărbătorii bărcănenilor”.