Manifestări închinate părintelui Teofil Părăian
În perioada 9-11 mai s-a desfășurat la Timișoara a VIII-a ediție a evenimentului „Vremea Bucuriei”, manifestare închinată părintelui Teofil Părăian. Tema din acest an a fost despre restaurarea spirituală și materială a societății românești. Programul a debutat marți, 9 mai, în Aula Universității de Medicină și Farmacie cu o conferință, intitulată „Restaurarea bucuriei în școala părintelui Teofil Părăian” și susținută de părintele protosinghel Mihail de la Schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, comuna Chirpăr, judeţul Sibiu.
În ziua de miercuri, 10 mai, la Atelierul de urbanism, a avut loc vernisajul expoziției „Casa cu Har”, ediția a II-a, proiectul de restaurare a casei Părăian din satul Topârcea, Sibiu, coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT și Asociația Monumentum. Studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și-au prezentat proiectele și practica din 2016, lansând pentru 2017 practica/școala de vară de restaurare de la Topârcea. Dintre cei care au rostit alocuțiuni au fost: prof. dr. arh. Teodor Gheorghiu, arh. Eugen Vaida, dr. arh. Diana Belci și părintele protosinghel Mihail, ucenicul părintelui Teofil Părăian.
„Din 1989 până în zilele noastre s-a pierdut mai mult patrimoniu construit decât în perioada comunistă, în ciuda faptului că peste 30 de centre istorice au fost mutilate de deciziile de sistematizare din timpul regimului comunist. Țara este plină de bisericuțe vechi, nespus de frumoase, care sunt abandonate, ruinate, uitate și pe care parohiile sărace nu le pot restaura, și nici n-ar ști s-o facă fără pierderi irecuperabile de material istoric. Părintele Teofil Părăian a fost nu numai un restaurator de suflete, ci și un mare iubitor de patrimoniu tradițional în toate formele sale de expresie. El descrie cu dragoste și nostalgie satul natal și se consideră responsabil ca l-a <dărâmat>, părăsindu-l”, au arătat organizatorii.
Manifestarea închinată părintelui Teofil s-a încheiat joi, 11 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” cu o masă rotundă ce a avut drept temă „Filocalia în viață: artele și modelarea spirituală”. Invitații au fost: Silviu Oravitzan și Marian Sorin Rădulescu. În cadrul acestui eveniment, au fost proiectate scurte secvențe din patrimoniul cinematografic românesc (filmele-icoană), muzici de patrimoniu, lucrări ale artistului timișorean Silviu Oravitzan.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, Asociația pentru Patrimoniu Activ-PACT, Primăria Timișoara, A.S.C.O.R. Timişoara, Liga Studenţilor din Timişoara şi Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.