Manifestări prilejuite de Ziua Marinei Române

Data: 14 August 2024

Joi, 15 august, municipiul Constanța va fi din nou centrul de greutate al activităților dedicate Zilei Marinei Române, informează Forţele Navale Române. Constănţenii şi turiştii de pe litoral vor avea oportunitatea să urmărească exerciţiul „Forţele Navale Române 2024”, ce va cuprinde „secvenţe din activităţile de instruire executate de marinarii militari”. Ziua Marinei Române va fi marcată şi în oraşele-port la Dunăre, precum şi în Bucureşti, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” urmând să aibă loc o ceremonie militară şi religioasă.

Manifestările organizate de Forțele Navale Române cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române vor începe joi, 15 august, de la ora 10:00, cu trecerea în revistă a gărzii de onoare şi cu înălțarea drapelului României pe catargul de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, informează Forţele Navale Române.

De asemenea, la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de stat al României și tragerea celor 21 de salve de tun.

Alocuțiunile oficiale vor fi urmate de un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari. 

Momentul solemn va fi urmat de jocurile și concursurile marină­rești ce se vor desfăşura tot pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

„Exercițiul naval întrunit în «Forțele Navale Române 2024» cuprinde secvențe din activitățile de instruire executate de marinarii militari, precum inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.

Finalul exercițiului va fi marcat prin defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambar­ca­țiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale”, au precizat, într-un comunicat, reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Muzica Militară a Forțelor Navale va oferi un miniconcert începând cu ora 20:00, urmat, spre încântarea publicului, de aprinderea Pavoazului electric la navele militare, retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 - Comandamentul Flotei - Piața Ovidiu şi un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanța.

Totodată, marinarii militari marchează astăzi „Ziua Recunoș­tinței” la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, prin organizarea unor ceremonii militare și religioase în memoria eroilor marinari care și-au jertfit viața pentru țară.

La Constanța, militarii care s-au remarcat pe parcursul anului de instrucție vor fi recompensați cu distincții, embleme și medalii militare. (O. N.)