Manifestări şi daruri de Ziua Internaţională a Copilului

Data: 31 Mai 2017

În cadrul eparhiilor şi parohiilor au loc numeroase activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. Un loc deosebit îl ocupă manifestările organizate pentru copiii instituţionalizaţi, lipsiţi de ocrotirea unei familii.

Copii din Parohia Ortodoxă Berchieşu, Protopopiatul Turda, judeţul Cluj, au participat la biserică la o sărbătoare dedicată Zilei Copilului. Activităţile s-au desfăşurat sub îndrumarea parohului Florin Negru şi preotesei. Astfel, „copiii şi-au confecţionat singuri cadoul, şi anume suporturi pentru creioane, pensule şi pixuri, apoi s-au recreat prin diferite jocuri sportive în curtea bisericii parohiale. La final toţi copiii au fost răsplătiţi din partea parohiei cu daruri dulci şi icoane. Această activitate a avut ca scop să sublinieze importanţa creşterii copilului aproape de Biserica lui Hristos, spre a fi bucurie părinţilor lor căci, «precum numele pe care-l scrijeleşti pe scoarţa unui copac se va mări şi va creşte odată cu el, tot aşa se întâmplă şi cu inima copilului tău: ceea ce scrijeleşti în anii lui de gingăşie, vei citi în cei ce vor urma», spune Sfântul Paisie Aghioritul”, a precizat părintele Florin Negru.

Serbare la Centrul de la Beclean

Pe 29 mai, cei 120 de copii și tineri de la Centrul pentru Protecția Copilului din orașul Beclean au participat la o activitate dedicată Zilei Copilului. „Sărbătoarea copiilor a început prin serbarea organizată de unul din cele zece apartamente ale Centrului, serbare care ne-a adus în suflete bucuria de a fi copil. Părintele Ioan Clapa, împreună cu un grup de 33 de tineri din Parohia Ortodoxă Feldru, au adus în sufletele celor prezenți un licăr de lumină prin interpretarea câtorva cântece, culminând cu un cuvânt de învățătură din partea părintelui. Mai apoi, toți cei care s-au străduit în acest an școlar să aibă medii bune și foarte bune au fost răsplătiți cu daruri de către preotul Centrului. Sărbătoarea a continuat cu jocuri organizate de către prietenii noștri din Asociația «Impact» din municipiul Bistrița, iar mai apoi, antrenorul copiilor a organizat în curtea centrului un picnic pentru toți cei prezenți”, a spus pr. Pop Alin, din cadrul Centrului pentru Protecția Copilului din orașul Beclean.

„Dansul Bucuriei”, la Alba Iulia

Copiii din aşezămintele sociale şi centrele educaţionale coordonate de Arhiepiscopia Alba Iuliei se pregătesc de peste o lună pentru „Flashmobul Bucuriei”, cel mai mare flashmob realizat de copii în România. Sub genericul „Dansul Bucuriei”, copiii vor pune în scenă un dans sincron pentru care este realizată o scenografie şi o muzică specială, iar în final vor crea un steag al României folosind şepcuţe tricolore. Pe Facebook a fost creat un eveniment de unde poate fi descărcat filmul cu coregrafia şi paşii de dans şi unde pot fi văzute şi filmuleţe cu pregătirile copiilor. Astfel, copiii lansează o provocare tuturor copiilor care vor să li se alăture, să înveţe paşii de dans şi cântecul „Imnului Copilăriei” şi să vină, în 1 iunie, la ora 10.00, în Cetatea din Alba Iulia, în Piaţa Tricolorului, în faţa Catedralei Reîntregirii. Participanţii vor primi câte o şapcă tricoloră, îşi vor face prieteni şi vor deveni personajele unei „poveşti a copilăriei” în care vor dansa, vor face „valuri” tricolore şi vor înălţa la cer o inimă uriaşă formată din baloane, conform comunicatului transmis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Programul va începe la ora 10.00 cu o slujbă Te Deum în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, le va transmite copiilor un cuvânt de învăţătură. Melodia pe care vor dansa copiii a fost creată pentru acest eveniment şi înregistrată în interpretarea Corului de Copii „Theotokos”, iar coregrafia şi mişcările sunt realizate de instructorii Şcolii de Dans Chirilă din Alba Iulia, Bianca şi Alex Chirilă. Flashmobul „Dansul Bucuriei” este organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. De asemenea, sunt implicate câteva zeci de voluntari din rândurile elevilor de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia şi este implicat și Grupul de Iniţiativă a Tinerilor din Protopopiatul Alba Iulia, conform comunicatului Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba.