„Mântuitorul a venit din cer ca să domnească peste inimile noastre”

Un articol de: Oana Rusu - 19 Aprilie 2022

În Duminica a 6-a din Postul Sfintelor Paști, a Floriilor, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia și a rostit cuvântul de învățătură.

După încheierea Sfintei Liturghii, la ieșirea din incinta complexului catedralei (sub turnul-clopotniță), credincioșii pre­zenți au primit ramuri de salcie și stâlpări, binecuvântate anterior în cadrul slujbei Utreniei.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a spus: „Minunile săvârșite de Iisus L-au revelat a fi «Unsul lui Dumnezeu», Mesia Cel așteptat. Cu toate acestea, era ceva care nu se potrivea la El: călărea pe un măgăruș. Un cal puternic de lupte s-ar fi potrivit mult mai bine ocaziei. Apoi, El niciodată n-a incitat mulțimea să strige: «Jos cu romanii!» Pur și simplu, călărea asinul calm, spre Ierusalim. A vizitat templul și, apoi, S-a întors în Betania. Mulțimea așteptase mult mai mult. Evreii căutau eliberarea de sub stăpânirea romană, dar Hristos venise să-i elibereze de sub domnia satanei și din sclavia morții veșnice. Mântuitorul nostru a venit din cer ca să domnească peste inimile noastre, să aducă lumină în întuneric, pace în frământare și mângâiere în suferință”.