Manuscrise medievale online
Manuscrise medievale şi incunabule din colecţia Bibliotecii Batthyaneum sunt accesibile online, acestea reprezentând doar o mică parte, ca volum, dar foarte importantă ca valoare ştiinţifică şi patrimonială. Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din 1794 în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deţine cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80% dintre acestea, conform Agerpres. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, din perioada 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma. Tot la Alba Iulia se află şi cea mai mare colecţie de incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Biblioteca are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor şi specialiştilor, iar accesul în incintă este permis doar în baza unei autorizaţii.
„În mediul ştiinţific naţional şi internaţional, dar şi în rândul opiniei publice din ţară, Biblioteca Batthyaneum reprezintă un reper, dar şi un subiect tentant de discuţii. Puţini cunosc însă faptul că o mică parte (344 de manuscrise şi 15 incunabule) din patrimoniul cultural al acesteia - ca şi volum raportat la colecţiile de incunabule şi de manuscrise aflate în instituţia fondată în 1798, dar foarte importantă ca valoare ştiinţifică şi patrimonială - a fost scanată şi este parţial accesibilă online prin intermediul a două iniţiative, una europeană şi cealaltă naţională, de asigurare a accesului la imaginile digitale ale documentelor vechi din diferite instituţii culturale naţionale, europene, prin crearea unui mediu de cercetare virtual dedicat în primul rând studierii manuscriselor, dar şi incunabulelor, cărţilor tipărite vechi şi rare şi altor documente istorice”, conform Agepres.
Portalul Manuscriptorium este cea mai mare bibliotecă digitală de manuscrise şi carte veche din Europa, şi Biblioteca Digitală Naţională, alcătuită din colecţii digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, organizate după tematici sau după evenimente. „O parte din cele 344 de manuscrise şi 15 incunabule scanate, aflate în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum, pot fi vizualizate şi accesate online, ele fiind digitizate printr-o iniţiativă ce datează din perioada 2003-2004, o iniţiativă demnă de laude şi astăzi, în condiţiile în care, până în prezent, un alt astfel de demers, de o asemenea amploare, nu există”, menţionează reprezentanţii instituţiei, citați de Agerpres.