Marșul pentru viață în orașele bănățene
În perioada 1–31 martie 2017, în numeroase localități din România și din Republica Moldova se desfășoară „Luna pentru viață”, fiind și luna când rolul matern al femeii se sărbătorește la nivel internațional prin ziua de 8 Martie, zi dedicată Mamei. Femeia are un rol deosebit pentru familie și societate: ea procreează, este izvor de viață.
„Luna pentru viață” are punct culminant „Marșul pentru viață”, ce va avea loc sâmbătă, 25 martie, și al cărui mesaj este „Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine”. La nivel național, aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali independenți, care reprezintă diferite organizații și instituții pro-viață locale, iar Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Timiș se alătură acestui demers, care se va desfășura, în Timișoara, începând cu ora 12:00, pe traseul: Parcul Carmen Sylva – Catedrala Mitropolitană – Prefectură.
La Catedrala Mitropolitană, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12:30 se va oficia Acatistul Bunei Vestiri, cu participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. După oficierea Acatistului Bunei Vestiri și alocuțiunile celor prezenți se va pleca spre Prefectură.
Marșul pentru viață este la a VII-a ediție națională. Tema „Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine” oferă posibilitatea dezbaterii necesității, posibilității și eficienței sprijinirii legale și prin măsuri sociale a femeilor aflate în criză de sarcină și reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice prin care se contribuie la conștientizarea efectelor negative – sociale, spirituale și economice – ale avortului. Conform statisticilor oficiale, în România, în perioada 1958-2015, au fost făcute peste 21.904.658 avorturi, țara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce privește numărul de avorturi raportat la populația existentă.
Potrivit învățăturii creștine, viața este darul lui Dumnezeu față de oameni care trebuie prețuit și protejat, în timp ce avortul este o crimă comisă împotriva unei ființe (persoane) nevinovate care nu se poate apăra. Omul se bucură de viață și de puterea vieții; are dreptul la viață, dar și responsabilitatea de a respecta această viață, de a o apăra în orice împrejurare, știind că, în existența istorică în trup, omul își pregătește participarea la Împărăția lui Dumnezeu.
Episcopia Caransebeșului susține viața!
În Episcopia Caransebeșului, Marșul pentru viață va avea loc în municipiul Reșița, în 25 martie, începând cu ora 15:00, pornind de la Protopopiatul Reșița, prin centrul civic, până la Universitatea „Eftimie Murgu”. Tineri de la centrele de tineret din Episcopia Caransebeșului, dar și oameni care cred în importanța perpetuării vieții, în importanța familiei în societate și în necesitatea protejării acestor valori moral-creștine, sunt așteptați să participe la acest marș, asemenea unor glasuri ce se unesc într-unul singur, răspândind mesajul unei societăți ce se dorește a fi sănătoasă. Familia este asemenea unei mici biserici, în care copiii sunt o binecuvântare. Copiii sunt inima familiei, îngerii prin care Dumnezeu trimite pe pământ o bucățică din raiul Său. De aceea, mama și copilul, familia și însăși viața trebuie protejate asemenea unei comori de mare preț.
Bănățenii sunt așteptați în ziua de 25 martie 2017, în număr cât mai mare, la această manifestare, pentru a oferi astfel o mărturie vie despre importanța și sensul creștin al vieții umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății și despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmează să nască copiii, toți binecuvântați de Dumnezeu.
Acțiunile „Luna pentru viață” și „Marșul pentru viață” sunt apolitice și neconfesionale, dar sunt deschise participării tuturor celor ce doresc să sprijine aceste inițiative. Prin „Marșul pentru viață” se promovează conștientizarea în rândul societății și în special al factorilor politici, în vederea sprijinirii femeii, prin măsuri legale și sociale, astfel ca aceasta să nască viața nevinovată pe care o poartă în ea.