Marşul pentru Viaţă, simultan în 60 de oraşe din România şi Republica Moldova
Anul acesta, Marşul pentru Viaţă se va desfăşura simultan în 60 de oraşe din România şi Republica Moldova, pe data de 21 martie. Arhiepiscopia Iaşilor, prin Departamentul Pro Vita, se alătură acestui eveniment de apărare şi promovare a vieţii, prin organizarea Marşului pentru Viaţă în opt oraşe de pe raza eparhiei: Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Bucecea, Săveni şi Darabani.
Ne apropiem din ce în ce mai repede de evenimentul pro vita central al acestei perioade din an: Marşul pentru Viaţă, eveniment care capătă deja o frumoasă tradiţie în ţara noastră. Un aspect deosebit este faptul că anul acesta Marşul pentru Viaţă se va desfăşura simultan în 60 de oraşe din România şi Republica Moldova, pe data de 21 martie.
Arhiepiscopia Iaşilor, prin Departamentul Pro Vita, se alătură cu drag acestui eveniment de apărare şi promovare a vieţii, prin organizarea Marşului pentru Viaţă în opt oraşe de pe raza eparhiei: Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Bucecea, Săveni şi Darabani.
Amintim faptul că anul acesta Marşul pentru Viaţă are tema „Fiecare viaţă este un dar“ şi îşi propune să evidenţieze faptul că fiecare viaţă umană este unică şi are o valoare infinită, iar societatea nu are decât de beneficiat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale şi, în particular, dacă sprijină mama să dea naştere atunci când se află într-o situaţie dificilă. De altfel, ziua de 21 martie a fost aleasă că dată a marşului deoarece este Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, iar la nivelul Uniunii Europene, dintre copiii diagnosticaţi cu Sindrom Down, circa 96% sunt avortaţi.
La Iaşi, Marşul pentru Viaţă se va desfăşura pe data de 21 martie, de la ora 13:30 pe traseul: Piaţa Unirii - Colegiul Naţional Iaşi - Bulevardul Independenţei - Strada I. C. Brătianu - Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Punctul de oprire va fi în faţa Catedralei Mitropolitane, unde vor fi susţinute o serie de discursuri ale organizatorilor şi ale invitaţilor.
La Botoşani, tot pe data de 21 martie, începând cu ora 12:00, susţinătorii vieţii vor pleca de la Biserica „Buna Vestire“ spre Liceul „Mihai Eminescu“, Biserica Rosetti, Pietonalul Unirii, primăria oraşului Botoşani, prefectura judeţului Botoşani, Protopopiatul Botoşani şi se vor opri la maternitate.
În aceeaşi zi, la Bucecea, judeţul Botoşani, la ora 15:00, marşul va începe de la Liceul Tehnologic Bucecea şi va continua spre primăria oraşului Bucecea, Centrul Cultural Bucecea. Aici va avea loc o scurtă oprire, apoi se va continua spre Şcoala Numărul 1, iar oprirea finală va fi la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“.
La Săveni, judeţul Botoşani, de data aceasta pe 22 martie, de la ora 14:00, Marşul pentru Viaţă va lua startul de la Protopopiatul Săveni spre Biserica „Sfântul Nicolae“, Spitalul Municipal Săveni, Judecătoria Săveni, Strada 1 Decembrie, Strada Tudor Vladimirescu, Strada Dobrogeanu Gherea. Oprirea finală va fi la Biserica „Sfântul Gheorghe“.
La Paşcani, Marşul pentru Viaţă va avea loc pe data de 22 martie, începând cu ora 15:00. Locul de întâlnire va fi în centrul oraşului, la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu“, iar de acolo participanţii se vor deplasa până la Biserica „Sfinţii Voievozi“. Punctul de final va fi Protopopiatului Paşcani. Aici va fi organizată o proiecţie de film cu tematică pro vita, urmată de un dialog între cei prezenţi.
Tot pe data de 22 martie, Marşul pentru Viaţă va fi organizat şi la Târgu Neamţ de la ora 13:00, pe traseul Liceul „Vasile Conta“ - Bulevardul Mihai Eminescu - Bulevardul Ştefan cel Mare - Casa de Cultură.
La Darabani, judeţul Botoşani, pe data de 21 martie, de la ora 13:00, participanţii la marş vor pleca de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Judecătorie, Parchet, Biserica „Sfântul Nicolae“.
Marşul pentru Viaţă va fi organizat şi la Piatra Neamţ, eveniment la care se va implica şi Protopopiatul Roznov. Pe 21 martie, de la ora 13:00, marşul va avea loc pe traseul: Biserica „Sf. Spiridon“ de la Spitalul Judeţean Neamţ - Muzeul de Istorie - rond Hotel Central Plaza - Consiliul Judeţean Neamţ - Biserica „Sf. Ioan Domnesc“. La această acţiune sunt implicaţi şi Protopopiatul Roznov, Asociaţia Tineretul Ortodox Român din Piatra Neamţ, Compartimentul Pro Vita Piatra Neamţ, Asociaţia pentru Cultură, Tradiţii şi Spiritualitate „Leru-i Doamne“, Parohia „Sf. Ioan Domnesc“ din Piatra Neamţ, Asociaţia „Eu cred“ din Bicaz Chei şi Asociaţia Creştin-Ortodoxă „Mama Olga“. (Cosmin Brînză)