Mărturii ale bănățenilor prezenți la Cluj-Napoca
Printre cei peste 6.000 de tineri veniţi din Europa la Cluj, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, s-a aflat și un număr însemnat de tineri credincioşi, elevi şi studenţi merituoşi, activi în viaţa bisericească a Mitropoliei Banatului. Aceștia au luat parte la cele 4 zile de rugăciune și de comuniune religioasă împreună cu ceilalți tineri.
Un prim impact resimţit de către toţi tinerii a fost întâlnirea cu emoţia solidarităţii şi a siguranţei, care i-a întâmpinat încă din primele momente la vederea celorlalţi semeni ai lor. Întregul eveniment a debutat în prima zi cu deschiderea oficială a întâlnirii în faţa Catedralei Mitropolitane, prezentarea delegaţiilor eparhiale şi rugăciunea de seară. Tinerii s-au bucurat, de asemenea, de prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a adresat tinerilor, preoţilor însoţitori şi organizatorilor acestui eveniment mesaje de încurajare şi de binecuvântare pentru zilele ce aveau să urmeze. Potrivit mărturiilor celor prezenți, cele 4 zile de comuniune au însemnat o mişcare puternică a tineretului spre realitatea credinţei manifestate în fiecare din cei de față. Amintirile, mărturiile legate de acest mare eveniment nu au întârziat să apară, în toate regăsindu-se aceeaşi cantitate puternică de emoţie.
„Și noi putem!”
`Aceasta este cea mai elocventă expresie care ar putea descrie Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Cluj-Napoca”, mărturisește profesorul timișorean de religie Laurian Micu, prezent la eveniment. „De cele mai multe ori, programele Bisericii Ortodoxe legate de tineri sunt criticate, sau chiar li se neagă existența. Chiar dacă o mulțime de tabere deosebit de interesante, gândite de și în interiorul Bisericii, sau a unor mănăstiri, sunt la un click distanță, media nu le vede, pesemne că nu sunt suficient de interesante, sau cu siguranță că în interiorul lor nu s-a petrecut nimic scandalos care să atragă atenția, așa cum bine sublinia Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, într-una din cuvântări. De această dată, evenimentul din Cluj este puțin probabil să fie trecut cu vederea, 6.000 de tineri, şi nu am încurcat zerourile, și-au făcut simțită prezența în capitala Transilvaniei, manifestându-se în cel mai sănătos, autentic și sincer mod cu putință. Trebuie să recunosc că am fost destul de sceptic de felul cum se vor desfășura evenimentele în cele aproape 4 zile ale întâlnirii, dar totul a fost ireproșabil. Pentru mine au fost două momente care îmi vor rămâne mereu în minte și suflet. Primul a fost în seara deschiderii, când fiecare țară participantă a adăugat simbolic pământ la plantarea unui copac și au rostit, în limba maternă, «Hristos în mijlocul nostru», iar întreaga piață răspundea, parcă mai puternic de fiecare dată, «este și va fi». Al doilea moment, inexplicabil, ca să nu spun minunat, a fost în cadrul Sfintei Liturghii, timp în care a plouat torențial, până în momentul prefacerii, când «Pe Tine te lăudăm» a făcut să fie soare și liniște în întreaga piață”, a subliniat prof. Laurian Micu.
Comuniune în rugăciune și lucrare
În zilele ce au urmat, tinerii au putut lua parte la un program larg de activităţi. Precedate de rugăciunile de dimineaţă din faţa Catedralei Mitropolitane, dezbaterile pe grupuri, abordările diferitelor subiecte de actualitate au fost atracţia tinerilor care au ocupat aproximativ 9 licee de renume din oraşul Cluj, inclus fiind şi Seminarul Teologic Ortodox. Tinerii au avut de ales dintr-o listă cu propuneri de activităţi sau de vizitare a obiectivelor turistice din istoricescul oraş: vizitarea diferitelor muzee clujene, vizitarea obiectivelor clujene (Cetăţuia, Cetatea Clujului, edificiul roman din piatră şi alte obiective istorice şi religioase de referinţă). Alte activităţi pe care tinerii nu le-au scăpat din vedere au fost activităţile ecologice, workshopurile tematice stradale, spectacolul de muzică folk sau spectacolul de teatru interactiv cu scenete pregătite de tineri. Evenimentul care a marcat finalul reuşit al celei de-a doua zile a fost conferinţa susţinută de arhimandritul Zaharia Zaharou din Essex, pe tema „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”. Avându-i în mijlocul lor pe ierarhii prezenţi la acest eveniment, tinerii au umplut Sala Polivalentă în aflarea cuvintelor de folos ale invitatului conferenţiar. Ziua de duminică şi totodată cea de-a treia din programul întâlnirii a început cu Liturghia solemnă din faţa Catedralei Mitropolitane, săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor mare de arhierei şi preoţi. În cadrul Sfintei Liturghii, mulţi dintre tinerii credincioşi s-au pregătit cum se cuvine pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.
O Biserică vie
„Activitățile au fost diversificate, de la workshopuri, ateliere de creație, concerte la adevărate momente de rugăciune și meditație. E reconfortant să intri în contact cu tineri ca și tine din întreaga lume care au aceleași valori, care cred în aceleași lucruri și care îți întăresc sentimentul că ești pe calea cea adevărată. Certitudinea mea, după zilele petrecute acolo, arată că Biserica este «vie» în rândul tinerilor, că este «cool», că poate atrage prin activități ancorate în cotidian și tinerii anului 2015, că nu este «prăfuită», toate acestea fiind întărite și de participarea și aprecierea internațională, percepută de cele mai multe ori ca mult mai dezvoltată, modernă și pretențioasă”, a mai precizat prof. Laurian Micu.
O frumoasă activitate din programul acestei zile a fost întâlnirea tinerilor în Parcul Central, cu interacţiunile dintre ei. Tinerii eparhiei cărășene, cei mai mândri de rădăcinile lor bănăţene, au organizat înainte de procesiune un mic concert de cântece şi dansuri folclorice bănăţene, arătând tuturor celor de faţă frumuseţea tradiţiilor regiunii de frunte. Ceea ce a marcat apogeul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi a fost cu adevărat Procesiunea Tinereţii din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană. Pe tot parcursul procesiunii, tinerii, unii îmbrăcaţi în porturi populare specifice fiecărei regiuni, au intonat cântece religioase şi patriotice şi au strigat în mijlocul tuturor celor veniţi să-i vadă „Hristos în mijlocul nostru! / Este şi va fi!”. Aceste fapte de pioşenie au exteriorizat emoţiile tinerilor, mândria lor pentru ceea ce sunt, dar mai ales râvna cu care sunt dispuse braţele tinerei generaţii să poarte religia noastră strămoşească.
„Un exemplu pentru generaţia noastră!”
„A însemnat mult să mă pot număra printre mulţimea tinerilor care-şi mărturisesc cu tărie dreapta credinţă, ceea ce m-a determinat să cred într-un viitor luminat al României şi al Europei şi să conştientizez că acesta depinde de noi, de tânăra generaţie care acum se formează prin noi. Reuniunea aceasta mi-a arătat că suntem în speranţă, a arătat tuturor că putem fi altfel. Am fost 6.000 de tineri adunaţi în numele Domnului, susţinând Ortodoxia. După aceste 4 zile minunate, binecuvântate de Dumnezeu, sper că putem fi un exemplu pentru generaţia noastră, ca pe viitor să ne reunim împreună, cu Dumnezeu în suflet şi să le arătam celorlalţi că există altă cale: aceea a luminii”, menționează Diana Purea (18 ani), reprezentantă a tinerilor din Episcopia Caransebeșului.