Masă rotundă despre Sinodul Panortodox, la Cluj-Napoca

Un articol de: Oana Rusu - 01 Aprilie 2016

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prin Centrul de Studii Nomocanonice al Universității „Babeș-Bolyai”, a organizat o masa rotundă internațională cu titlul „Sfântul și Marele Sinod – expresie a sinodalității Bisericii”. Acest eveniment s-a desfășurat marți, 29 martie, în Aula Facultății de Teologie din Campusul Universitar Nicolae Ivan”.

La masa rotundă inter­națională cu titlul „Sfântul și Marele Sinod – expresie a sinodalității Bisericii” au participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, decanul Facultăţii de Teologie, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, prodecanul Facultății, pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea, pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, arhim. prof. univ. dr. Grigorios Papathomas, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena și Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge (Paris), prof. univ. dr. Jambul Alexei Kshutashvili, Facultatea de Teologie Ortodoxă Tibilisi, Georgia, lect. univ. dr. Georgică Grigoriță, Facultatea de Teologie din București, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, lect univ. dr. Iulian-Mihai Constantinescu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, de la Centrul de Studii Nomocanonice al Universității „Babeș-Bolyai” a subliniat importanţa deosebită a evenimentului care va avea loc în luna iunie a acestui an: „Faptul că Biserica reuşeşte să dea o mărturie de unitate prin pregătirea acestui Sfânt şi Mare Sinod este un lucru deosebit de important. Ne-am gândit că, în cadru academic, o dezbatere despre Sfântul şi Marele Sinod ne ajută şi să înţelegem dincolo de texte, toată preocuparea care există în Biserică, şi într-un spaţiu academic putem să discutăm lucrurile aşa cum sunt ele, încercând să trecem dincolo de formalism şi să reuşim să pătrundem dinamica acestui proces”.

Temele de pe agenda Sinodului Panortodox

IPS Mitropolit Andrei a amintit faptul că vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală, unul dintre participanţii la întâlnirile panortodoxe care aveau ca subiect organizarea Sfântului şi Marelui Sinod al Ortodoxiei, „spunea că oricât de multe şi de serioase sunt problemele care trebuie rezolvate, un lucru este clar: că Ortodoxia universală ar dori să se întâlnească odată. Nu numai nevoia de a discuta şi de a rezolva probleme, ci nevoia de a se vedea toţi odată”.

IPS Mitropolit Andrei a amintit că au fost, de-a lungul timpului, numeroase întâlniri pre-sinodale, iar ultima dintre acestea a avut loc la Chambésy, în Elveţia, între 22 şi 27 ianuarie, în acest an, la care a participat şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon. De asemenea, la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, din 25 februarie din acest an, au fost prezentate problemele discutate la întâlnirea de la Chambésy cu privire la marele Sinod Panortodox care va avea loc în Creta, Grecia, în luna iunie 2016.

IPS Mitropolit Andrei a amintit, cu acest prilej, care au fost temele stabilite pentru a fi discutate în cadrul marelui Sinod Panortodox, adăugând că una dintre problemele pe care Mitropolitul Antonie Plămădeală ar fi dorit să se discute într-un asemenea cadru, aceea a stabilirii unei date comune pentru a serba Sfintele Paşti de către toată creştinătatea, nu va figura pe agenda actualului Sinod.

Astfel, temele care vor figura în atenţia participanţilor la Sinodul Panortodox de la Creta sunt: „Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană”, „Diaspora Ortodoxă”, „Autonomia şi modul proclamării acesteia”, „Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la căsătorie”, „Importanţa postului şi a respectării acestuia astăzi”, „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine”.
În continuare, invitaţii la masa rotundă, aflaţi în Aula Facultăţii de Teologie clujene, sau prin intermediul transmisiunilor în direct prin mijloacele internetului, au adus în discuţie, după o prezentare a istoricului pregătirilor Sinodului Panortodox, fiecare temă în parte, iar cei prezenţi în sală au avut posibilitatea de a adresa întrebări.