Masă rotundă pe tema locurilor de muncă generate de economia socială, la Alba-Iulia
Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au organizat, în Sala „Mihai Viteazul” din cadrul Prefecturii Alba, masa rotundă cu tema „Impactul locurilor de munca generate de economia socială”. Întâlnirea a reunit reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene şi specialişti din cadrul unor organizaţii implicate în dezvoltarea economiei sociale.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Parteneriat pentru integrare”, implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba. În cadrul întâlnirii au fost dezbătute subiecte de interes, precum: importanţa economiei sociale pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii şi contribuţia la dezvoltarea cetăţeniei active şi a comportamentelor responsabile.
La eveniment au participat specialişti şi experţi în economia socială şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniile economiei sociale, al ocupării şi incluziunii sociale.
Proiectul „Parteneriat pentru integrare” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”. Proiectul este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia ca beneficiar, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba.
Astfel, în cadrul proiectului, s-au înfiinţat două întreprinderi sociale care îşi desfăşoară activitatea în localităţile Şona şi Căpâlna (comuna Săsciori), judeţul Alba.
Aceste structuri de economie socială oferă locuri de muncă pentru membrii grupurilor vulnerabile, acordându-le şansa de a-şi asigura un trai decent prin muncă. Totodată proiectul contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale care găzduiesc întreprinderile sociale.
Structura de economie socială de la Căpâlna are ca activităţi de bază sculptura în lemn, pictura pe sticlă, gravura, dar şi fabricarea unor ţesături din lână şi bumbac, iar structura de economie socială de la Şona are la bază activităţile unui atelier de croitorie şi broderie pentru diferite produse, precum articole de îmbrăcăminte, articole textile brodate, veşminte preoţeşti, lenjerii de pat, batiste şi prosoape, costume populare sau ştergare, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă.