Master-Plan cu țintele de dezvoltare turistică
Dezvoltarea turismului de sănătate, cea a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement, a litoralului sau a Deltei Dunării sunt obiectivele Guvernului cuprinse în megaplanul de dezvoltare a turismului românesc, adoptat recent. Toate investițiile în acest sens se vor face din bani publici, precizează autoritățile, care urmăresc astfel să urce România în topul destinaţiilor turistice la nivel internaţional.
Master-Planul cuprinde trei proiecte de turism de interes naţional care vizează dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil în Făgăraş, obiective de dezvoltare din Delta Dunării şi litoralul Mării Negre, Sulina, precum şi dezvoltarea zonei de agrement în portul Constanţa. Mai exact, sunt vizate investiții în zeci de parcuri de aventuri, pârtii de schi, centre spa, wellness şi balneare, dar şi investiţii în porturile de la Dunăre sau în domeniul schiabil din Făgăraş. În total sunt aproape 150 de proiecte de interes naţional şi local cuprinse în acest program ce vor fi susținute cu bani publici, precizează Executivul într-un comunicat. Banii vor veni într-o proporție semnificativă de la Ministerul Turismului sau se va susține chiar 100% din investiţie.
Potrivit prevederilor actului normativ, contribuția financiară a ministerului de resort în investiții variază în funcție de nivelul de importanță. Pentru investițiile de importanță națională, contribuția aparține în totalitate acestei instituții. În această categorie se încadrează, de exemplu, dezvoltarea unui domeniu schiabil de peste 100 km și a unor porturi turistice în zona Deltei Dunării și a litoralului Mării Negre.
Pentru investiții realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția instituției este de 90%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare de 10%; pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, contribuția Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuția UAT-ului beneficiar este de 15% . Contribuția Ministerul Turismului este de 70% și contribuția UAT-ului/asociaţiei de dezvoltare intercomunitară beneficiară este de 30% pentru investiții în domenii de aplicare ale hotărârii, altele decât cele menționate anterior, potrivit comunicatului Executivului.
Ministrul de resort, Mircea Dobre, nu a oferit o dată exactă la care vor demara primele proiecte, scrie gândul.ro. El a precizat însă că cele care vor avea toată documentația realizată vor fi începute probabil la anul, iar altele vor demara mai târziu sau chiar ar putea dispărea de pe listă, întrucât regulile sunt mai stricte decât în trecut. „În afară de criteriile de eligibilitate am pus acolo nişte termene: 13.12.2018 în care autorităţile locale trebuie să vină cu documentaţia tehnico-economică (dacă nu vin cu ea, automat proiectul dispare din hotărârea de guvern) şi până la 31.12.2019 se vine cu autorizaţia de construire”, a explicat Dobre pentru aceeași publicație.
Master-Planul urmărește dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice, dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism și promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului, se menționează în același document.
Direcțiile de acțiune pentru extinderea investițiilor în turism au fost fundamentate în baza studiului de cercetare aferent perioadei 2007-2016, realizat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism, la solicitarea Ministerului Turismului. Documentul prevede un set de obiective specifice, a căror realizare va avea efect ridicarea nivelului calitativ și cantitativ al serviciilor turistice.