Măsuri de stimulare a agriculturii în noul Cod fiscal

Data: 23 Feb 2015

Proiectul de Cod fiscal anunţat de autorităţi conţine măsuri ce ar urma să stimuleze agricultura românească: reducerea TVA la alimente, scutirea de la plata impozitului pe utilajele folosite în agricultură, respectiv eliminarea taxei de stâlp. Totuşi, nu toate asociaţiile de producători din agricultură sunt mulţumite de reducerea TVA la carne.

Proiectul de Cod fiscal ce ar urma să fie aplicabil de la 1 ianuarie 2016 conţine o serie de măsuri de relaxare fiscală ce vor veni în sprijinul celor care activează în sectorul agricol. Astfel, reducerea TVA la alimente la 9%, scutirea de la plata impozitului pe utilajele folosite în agricultură şi eliminarea „celebrei“ taxe pe stâlp (sau a construcţiilor speciale) vor fi extrem de benefice, în opinia ministrului agriculturii, domnul Daniel Constantin. „În modificările aduse Codului fiscal, la taxe şi impozite locale, se precizează că autorităţile locale au posibilitatea să scutească de la impozit pe cei care îşi cumpără utilaje agricole noi, folosite exclusiv în domeniul agricol, respectiv tractoare, remorci, orice utilaje. De asemenea, a fost o surpriză plăcută şi pentru mine că Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să introducă solicitările noastre de reducere a TVA pe ambele zone, respectiv pe legume-fructe şi la carne şi produse din carne, mai ales că aici impactul bugetar era foarte mare“, a explicat ministrul agriculturii, citat de Agerpres.

În sectorul cărnii, ministrul a susţinut că reducerea TVA se va aplica pe tot lanţul de producţie, „pentru că nu vrem să mutăm evaziunea şi povara pe cei care produc sau pe cei care procesează“. Însă de beneficiile reducerii TVA la carne nu sunt convinse toate patronatele din agricultură, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) apreciind că astfel vor fi avantajaţi doar procesatorii. „Scăderea TVA nu rezolvă problema pe care încercăm noi să o rezolvăm: acumularea la buget a unei sume mai mari sau ieftinirea produselor. Acei bani se duc în buzunarul procesatorilor. Noi am propus TVA zero până la consumator“, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, citat de portalul agricol recolta.eu, care a mai apreciat că scăderea TVA la pâine i-a ajutat tot doar pe procesatori, neregăsindu-se în preţul pâinii. 

Totuşi, ministrul e încrezător în beneficiile măsurii, contrazicându-i pe reprezentanţii LAPAR. „În sectorul de panificaţie s-a redus TVA cu 15% şi am avut, în medie, o scădere a preţului cu 12%. Eu am aşteptări că vor scădea şi aici preţurile, dar nu vreau să estimez un procent. Toată lumea se aşteaptă că, după ce vom aplica aceste măsuri, controalele vor fi mai intense decât până acum“, a mai spus ministrul agriculturii.

Tot în modificările aduse Codului fiscal, la taxe şi impozite locale, s-a prevăzut şi posibilitatea ca terenurile nelucrate să fie impozitate cu 500%, o măsură considerată bună de către ministrul agriculturii, deşi în România nu mai sunt foarte multe terenuri nelucrate. (Oana Nistor)