Măsuri obligatorii de reducere a risipei în sectorul agroalimentar
Ministerul Agriculturii a publicat, miercuri, în transparenţă decizională, proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
„Prezentul proiect vizează amendarea cadrului juridic în domeniul risipei alimentare prin introducerea caracterului obligatoriu pentru toţi operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate, la nivel european şi internaţional, de către România”, arată ministerul, potrivit Agerpres.
Mai exact, normele metodologice impun obligativitatea ca operatorii economici să implementeze cel puţin două măsuri/acţiuni de prevenire a risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare generate; să încarce în Platforma naţională dedicată, până la 31 martie, planul anual de diminuare a risipei alimentare aferent anului precedent. De asemenea, atât agenţii economici receptori, cât şi agenţii economici donatori au obligația să încarce în aceeași platformă, până la 31 martie, raportul anual pentru anul precedent privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul donării.
Potrivit Comisiei Europene, pierderile şi risipa de alimente sporesc riscul de insecuritate alimentară şi afectează mediul, fiind responsabile de circa 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din sistemul alimentar al UE, se arată în nota de fundamentare a proiectului. România, ca semnatară a Acordului de la Paris încheiat în 2015, s-a angajat, alături de celelalte state UE, să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030. (C. Z.)