Măsuri pentru eradicarea pestei porcine

Data: 08 August 2007

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a anunţat luni măsurile luate pentru a înlătura focarele de pestă porcină descoperite la sfârşitul săptămânii trecute în câteva ferme din judeţul Timiş. Ministrul Remeş a indicat stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de trei kilometri şi a unei zone de monitorizare pe o raza de zece kilometri în jurul fermelor afectate de pestă, precum şi interzicerea circulaţiei persoanelor şi a vehiculelor şi oprirea transportului de animale vii şi cadavre în zonă. Decebal Traian Remeş a precizat totuşi că România doreşte să obţină permisiunea Uniunii Europene de a exporta produse perparate din carnea de porc obţinută din import. Remeş a mai afirmat că situaţia de acum nu face decât să înrăutăţească perspectivele României de a exporta carne de porc „Se pare că nu există altă soluţie pentru fermele care au animale bolnave decât sacrificarea. În momentul de faţă, dacă focarul acesta se certifică de pestă porcină, din nou suntem pe un orizont de doi ani de zile cât vom fi ţinuţi sub un control strict“, a spus la BBC ministrul Agriculturii. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, a declarat că Guvernul ar tărăgăna obţinearea acordului ca România să poată exporta carne de porc din zonele neinfectate, avertizând că s-ar putea ajunge la distrugerea industriei cărnii. „Eu nu pot să spun decât ceea ce am spus de fiecare dată în ultimii doi ani. Eu nu am fost de acord cu măsura de vaccinare. Noi ca asociaţie nu am fost de acord, spunând că este inutilă“. „Eradicarea pestei se poate face într-un singur fel: încetarea vaccinării şi eliminarea exemplarelor şi locurilor în care se prezintă boala. Există două posibilităţi: sau va fi un scandal monstru şi se va lăsa cu tăiere de capete pentru că cineva va realiza că s-au cheltuit nişte bani, sau va fi ca toate scandalurile din România, va fi băgat sub plapumă tot gunoiul“, spune Minea.