Membri ai ATOR Piatra Neamţ, în pelerinaj în Maramureş
În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, membri ai ATOR Piatra Neamţ şi-au îndreptat paşii într-un pelerinaj în frumosul ţinut al Maramureşului, aflat în curbura nordică a Carpaţilor.
Pelerinajul, organizat în perioada 15-17 aprilie, a avut ca prim obiectiv Mănăstirea Cămârzani, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite. Această mănăstirea a fost înfiinţată pe locul unei biserici construite în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către boierul Morţun, pe proprietatea sa. Devenită schit după cel de-al Doilea Război Mondial şi apoi readusă la rangul de biserică parohială, a fost redeschisă în anul 1992 ca mănăstire de maici.
Alte mănăstiri la care tinerii s-au închinat au fost Humor, Voroneţ şi Prislop.
În prima seară, cazarea a fost la Mănăstirea Moisei, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, aflată la poalele muntelui Pietrosu Rodnei, langă oraşul Borşa, unde tinerii au participat la Sfântul Maslu.
A doua zi, tinerii s-au îndreptat spre Mănăstirea Dragomireşti, Mănăstirea Ieud, Mănăstirea Botiza, Mănăstirea Bârsana - a doua cea mai mare construcţie de lemn din Europa, Memorialul Sighetul Marmaţiei - memorialul victimelor comunismului, Mănăstirea Săpânţa-Peri, Cimitirul Vesel şi Mănăstirea Bixad.
Spre seară membrii ATOR au ajuns la Mănăstirea Rohia, din Ţara Lăpuşului, în partea de sud a judeţului Maramureş, unde au fost cazaţi pentru ultima seară. Dimineaţă, au plecat la Mănăstirea Nicula, unde au luat parte la Sfânta Liturghie şi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni. În drumul spre casă, au vizitat ca ultim obiectiv Mănăstirea Dorna Arini, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.
Pelerinajul a fost un prilej de retrăire în universul credinţei, de apropiere a cugetelor noastre de Dumnezeul cel Milostiv şi de înţelegere a ceea ce înseamnă dragoste creştină. (Diana Elena Burlacu, ATOR Piatra Neamţ)