Membri noi în Academia Română

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 22 Martie 2024

În ședința din 20 martie 2024 a Adunării Generale a Academiei Române au fost aleși trei noi membri corespondenți: profesorul Gerard Jităreanu, actualul rector al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, propus de Secția de științe agricole şi silvice; profesorul Tudorel Andrei de la Academia de Științe Economice din București, președintele Institutului Național de Statistică, propus de Secția de științe economice, juridice şi sociologie; profesorul Aurel Teodor Codoban de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, propus de Secția de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie.

În cadrul aceleiași ședințe au fost aleși și cinci membri de onoare ai Academiei Române: istoricul literar Mihai Zamfir, profesor la Universitatea din București, istoricul Gheorghe Cojocaru, director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și comentator la Radio Europa Liberă, matematicianul Alexandru Zaharescu, profesor la Universitatea din Illinois, SUA, matematicianul Daniel Ioan Tătar, profesor la Universitatea Berkeley din California, SUA, și profesorul de filosofie Radu J. Bogdan, director al Departamentului de Științe Cognitive al Universității Tulane din New Orleans, SUA.

Potrivit regulamentului, membrii Academiei Române sunt aleși dintre oamenii de știință și cultură care s-au distins prin lucrări de mare valoare teoretică și practică. Până la alegerile din 20 martie, erau înregistrați 153 de membri titulari, membri cores­pondenți și membri de onoare activi. Titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari.