Membrii Grupului 50+ s-au reunit la Bacău

Un articol de: Constantin Ciofu - 11 Martie 2019

La aşezământul social-filantropic al Parohiei Ortodoxe Lazaret din Bacău, a avut loc joi, 7 martie 2019, o activitate cultural-duhovnicească. Membrii Grupului 50+ din Bacău au elogiat cu acest prilej satul românesc.

În contextul Anului omagial al satului românesc, Parohia Lazaret din Bacău a desfăşurat joi, 7 martie 2019, o activitate cultural-duhovnicească. În jur de 25 de persoane reunite în Grupul 50+ din Bacău au participat mai întâi la Sfânta Liturghie, urmată de o activitate de elogiere a satului românesc, a valorilor şi tradiţiilor care s-au născut în acest loc. Întrunirea s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi s-a bucurat de participarea preotului Codrin Laslău de la Parohia Ortodoxă Cernu, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău, şi cea a Vioricăi Băluţă, muzeograf în cadrul Secţiei Etnografie din cadrul Complexului muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Preotul Codrin Laslău a prezentat un material video despre „Criza actuală a satului românesc şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia”. S-au expus mărturii ale unor persoane din satul Cernu care au plecat în străinătate, iar apoi a urmat o discuţie interactivă cu participanţii, care au completat cu mărturia proprie numeroase aspecte legate de tema propusă.

Muzeograful Viorica Băluţă a realizat un ghidaj virtual, interactiv, al Secţiei de Etnografie din cadrul Complexului muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, iar apoi a prezentat satul românesc din trecut. Materialul video a facilitat celor prezenţi ocazia de a-şi reaminti de copilăria proprie de la sat, petrecută în compania tradiţiilor populare legate de marile sărbători religioase. La final, părintele Ciuche Eugen Ciprian, slujitor la Biserica Lazaret din Bacău, a mulţumit invitaţilor şi membrilor prezenţi la activitate.

După cum a menţionat Carla-Livia Pişcu - asistent social în cadrul Parohiei Ortodoxe Lazaret, întâlnirile membrilor Grupului 50+ vor avea loc săptămânal, în ziua de joi, între orele 9:00-12:00, iar invitaţii vor fi selectaţi din diverse domenii de activitate. Printre activităţile care se vor derula, se vor număra vizite la muzee, pelerinaje, şezători, creaţie, socializare, cateheze s.a.