Mesaj de condoleanţe

Data: 30 Octombrie 2009

▲ Mitropolitul Ilarion de Durostorum a trecut la Domnul ▲ Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Sanctităţii Sale Maxim, Patriarhul Bulgariei, un mesaj de condoleanţe ▲

Sanctitatea Voastră,

Cu profundă durere creştinească, am primit vestea trecerii din această lume a iubitului nostru frate în Hristos şi împreună-slujitor, de binecuvântată memorie, Ilarion, Mitropolitul Durostorumului.

Plecarea sa dintre noi, după o îndelungată activitate pastorală şi misionară în diferite eparhii din Bulgaria, reprezintă un moment de tristeţe nu doar pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, ci şi pentru noi, cei care l-am întâlnit de multe ori, ca vecin şi prieten din străvechea cetate a Durostorumului.

Aducem un omagiu pios de preţuire şi de rugăciune înaintea Tronului Ceresc, fiind încredinţaţi că Hristos Domnul, Cel pe Care L-a slujit întreaga sa viaţă, îi va aşeza sufletul în comuniunea sfinţilor Săi, împreună cu cei drepţi şi cu îngerii din ceruri.

Veşnica lui pomenire!

 

† D A N I E L,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Biografie

Mitropolitul Ilarion de Durostorum (Ilarion Dimitar Zonev Draganov) s-a născut în anul 1913. A absolvit Facultatea de Teologie din Sofia în anul 1937, după care a intrat în monahism. În anul 1973 a fost hirotonit episcop al Bisericii Ortodoxe Bulgare, fiind vicar de Veliko Târnovo (1973-1981; 1990-1992), apoi de Varna (1982-1983) şi vicar patriarhal (1983-1990; 1994-2003). În anul 2003 a fost ales mitropolit de Durostorum. (Biroul de Presă al Patriarhiei Române)