Micii producători îşi vor vinde produsele direct pe piaţă şi în 2009

Data: 10 Decembrie 2008

▲ Micii producători trebuie să se înregistreze la nou-înfiinţatul Oficiu al produselor tradiţionale şi ecologice pentru a putea vinde pe piaţa naţională produsele realizate în gospodării, iar dacă îndeplinesc condiţiile vor primi un certificat care atestă acest lucru ▲ Ordinul 301 reglementa vânzarea produselor la zona judeţului de care aparţin producătorii şi a fost prelungit în prima etapă până la 30 iunie 2007, iar ulterior până la finele lui 2007 ▲

Micii producătorii îşi vor putea vinde produsele direct pe piaţă şi în 2009, dacă respectă normele de igienă şi de trasabilitate, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Ordinul 301 care reglementa vânzarea produselor la zona judeţului de care aparţin producătorii a mai primit o derogare cu un an, până la 31 decembrie 2008, dar începând cu 2009 va intra în vigoare o altă formă a acestuia. „Am publicat în acestă vară, pe site-ul ANSVSA, un nou ordin care reglementează vânzarea produselor realizate de micii producători, care urmează să fie publicat la începutul lunii ianuarie în „Monitorul Oficial“, iar din 15 ianuarie vom demara controale în pieţe la nivel naţional, să vedem dacă micii producători respectă noile condiţii minime de igienă impuse şi trasabilitatea produselor“, a spus Roatiş. Micii producători trebuie să se înregistreze la nou-înfiinţatul Oficiul al produselor tradiţionale şi ecologice pentru a putea vinde pe piaţa naţională produsele realizate în gospodării, iar dacă îndeplinesc condiţiile vor primi un certificat care atestă acest lucru. „Până la această dată nu avem o centralizare a micilor producători înregistraţi, acesta existând doar la nivel de direcţii veterinare judeţene. Noi am cerut ministrului Agriculturii ca la nivelul Oficiului să existe şi un medic veterinar care poate să ofere toate informaţiile legate de condiţiile minime care trebuie îndeplinite“, a mai spus Roatiş. La începutul acestui an s-a căzut de comun acord pentru amânarea aplicării Ordinului 301 privind aprobarea normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru procedurile de înregistrare a activităţilor de vânzare directă de produse primare, a activităţilor de vânzare cu amănuntul şi a activităţilor de fabricare a alimentelor. Ordinul 301 restricţiona comercializarea produselor în alte judeţe Acesta încearcă să aducă la cunoştinţa producătorilor ce anume înseamnă vânzarea directă, adică produsul făcut în mod tradiţional, fie că sunt cârnăciori, telemea sau brânză de burduf, cum se poate vinde şi cărei pieţe i se adresează acesta. Ordinul 301 reglementa vânzarea produselor la zona judeţului de care aparţin producătorii şi a fost prelungit în prima etapă până la 30 iunie 2007, iar ulterior până la finele lui 2007. În prezent, intrarea în vi-goare a acestui ordin a mai primit o derogare cu un an, până la 31 decembrie 2008. Potrivit ordinului, micii producători vor putea realiza vânzări directe la nivel naţional de lapte, carne, ouă, peşte şi alte produse de origine animală, dacă respectă condiţii de bază de igienă şi deţin buletine care atestă respectarea normele de igienă şi trasabilitatea produselor. În România există la ora actuală aproximativ 200.000-350.000 de mici producători particulari care fac vânzări directe dacă luăm în calcul că avem în jur de 3,5 milioane de gospodării ale populaţiei. Ordinul 301 transpune în legislaţia naţională prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE şi este o normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind procedurile de înregistrare a activităţilor de vânzare directă de produse primare, a activităţilor de vânzare cu amănuntul şi a activităţilor de fabricare a alimentelor.