Micii româneşti pot fi comercializaţi în UE

Data: 23 Mai 2014

Micii româneşti vor putea fi exportaţi pe piaţa Uniunii Europene din primele zile ale lunii iunie, când va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE regulamentul privind includerea aditivilor folosiţi în prepararea pastei de mici. „Regulamentul european prin care se permite utilizarea aditivilor în prepararea micilor româneşti, respectiv bicarbonatul de sodiu şi carminul, va fi publicat în primele zile din luna iunie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În aceste condiţii, micii româneşti vor putea fi exportaţi în spaţiul comunitar“, a spus ministrul agriculturii Daniel Constantin. În data de 10 martie, Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală a acceptat folosirea aditivilor necesari în prepararea pastei de mici. Nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei favorabile amintite, astfel că se vor folosi aditivi în preparate precum „Kasseler“ din Germania şi Austria, „lomo adobado“ şi „costillas adobadas“ din Spania, „toorvorst“ din Estonia, „souvlaki“, „bifteki“ şi „kebap“ din Grecia, dar şi în micii din România. Potrivit datelor furnizate de Federaţia Pro Agro, citate de Agerpres, în România se consumă anual aproximativ 440 milioane de mici. (Oana Nistor)