Microexpoziție dedicată Centenarului Încoronării la Iași

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 28 Septembrie 2022

La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași va fi expus, până în 18 decembrie 2022, un album de excepție ce conține autografele a 21 de personalități autohtone și străine, care au marcat viața politică și culturală a României în pri­mul sfert al secolului XX. Mi­cro­expoziția marchează momentul Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, de la care se împlinesc în acest an, în data de 15 octombrie, 100 de ani.

„Majoritatea autografelor din album, care uneori au fost însoțite de câte o dedicație sau chiar de câte o frază muzicală înșirată pe un portativ, au fost «culese» la Iași, în anul 1918, și București, în anii imediat următori (1919-1923). În paginile micului album se regăsesc numele unor personalități care, prin activitatea lor din acea perioadă, au influențat decisiv actul politic și decizional, la cel mai înalt nivel”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Printre cele mai importante autografe din album se numără cele ale reginei Maria și viitorului rege, Carol al II-lea al României, cea a mareșalului Alexandru Averescu, dar și ale unor personalități străine celebre - generalul Henri Matthias Berthelot, Albert Thomas, Ferdinand Foch, Robert de Fler. De asemenea, se regăsesc și semnăturile lui George Enescu, actriței Maria Ventura, compozitorului Paul-Felix Weingartner și pianistului Alfred C. Alexandrescu.