Mieii vor fi vânduţi cu cinci zile înainte de Paşte

Data: 04 Aprilie 2008

Mieii destinaţi comercializării vor fi sacrificaţi, în acest an, în punctele de sacrificare autorizate pentru o perioadă de cinci zile, înaintea sărbătorilor Pascale, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. „Toate punctele de sacrificare autorizate în pieţe şi târguri vor dispune de echipamente de asomare puse la dispoziţie de administraţia pieţelor. În cele cinci zile mieii vor fi sacrificaţi în aceste locuri, nu numai în abatoarele specializate, fiind asomaţi în prealabil“, a spus Roatiş. Acesta a precizat că asomarea nu este obligatorie pentru mieii sacrificaţi pentru consumul propriu. Practic, românii vor putea cumpăra un miel viu din piaţă, iar acesta poate fi sacrificat de un măcelar în acel punct de sacrificare autorizat, medicii veterinari urmând să verifice şi să ştampileze carcasa înainte de predarea animalului către cumpărător. Este important ca toţi producătorii care vor să vândă miei vii în pieţe, în perioada sărbătorilor Pascale, să deţină certificatul de sănătate al animalului de la medicul veterinar, formularul de mişcare şi actele care dovedesc că este proprietarul animalelor. ANSVSA a solicitat tuturor primăriilor să identifice spaţiile de sacrificare din pieţe sau oboare unde vor putea fi sacrificaţi mieii pentru autorizarea temporară a acestor spaţii. Potrivit datelor ANSVSA, până la această dată au fost autorizate 114 abatoare şi puncte de sacrificare din târguri şi pieţe din 18 judeţe, acest proces fiind în derulare. Preşedintele ANSVSA a precizat că săptămâna viitoare va prezenta la Bruxelles planul de sacrificare a animalelor în perioada sărbătorilor tradiţionale, fără aplicarea regulamentelor europene privind asomarea. Planul a fost elaborat pe o perioadă de trei ani.