Mierea de albine, cea mai mare scumpire în decembrie

Data: 13 Ianuarie 2015

În luna decembrie, ouăle, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cel mai mult în decembrie faţă de luna anterioară, cu 5,52%, respectiv cu 5,73%, iar faţă de luna similară din 2013 cea mai mare creştere a fost înregistrată de mierea de albine, 8,18%, potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS). La categoria produse alimentare, o scădere importantă de preţ s-a observat la citrice şi alte fructe meridionale (-7,56%), în decembrie 2014, comparativ cu luna anterioară, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior cartofii au cunoscut cea mai mare scădere a preţului, de 35,82%, dar şi zahărul, cu 18%. Dintre produsele nealimentare, combustibilii s-a ieftinit cel mai mult, cu 2,97 % în decembrie faţă de noiembrie, şi cu 1,85% faţă de aceeaşi lună din 2013. În luna decembrie, pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,5% şi al unor preţuri uşor mai mari la servicii şi alimente, rata anuală a coborât la un minim record de 0,83%. (Oana Nistor)