Mihai Eminescu, comemorat de către timișoreni

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 18 Ianuarie 2020

Ziua Culturii Naționale a fost marcată și joi, 16 ianuarie, la filiala din Timișoara a Academiei Române, printr-un eveniment care a reunit academicieni, profesori și iubitori ai liricii eminesciene. 

La momentul comemorativ au participat și academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Înalt­pre­a­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Cuvântul de deschidere a fost rostit de acad. Dan Dubină, președintele filialei din Timișoara a Academiei Române, apoi președintele Academiei Române a prezentat comunicarea „Specificul național în cultura română”. 

A luat cuvântul și Înaltpre­a­sfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a evidențiat valoarea operei poetului Mihai Eminescu în cultura română, personalitatea, care a ridicat cultura română în rândul marilor culturi ale lumii: „Amplitudinea culturii noastre românești are dimensiuni cosmice. 

Exista această cultură a cerului și la noi la români, pentru că țăranul român cu ascuțimea minții a tăiat din pădurea stelelor cerului și a făcut din ele un car, Carul Mare; apoi a așezat în el prescură și a trimis-o sfinților în Împărăția cerurilor”. 

A urmat simpozionul cu tema „Istoria Timișoarei: de la izvoarele documentare la realitățile arheologice”, organizat de Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timișoara. La această sărbătoare a culturii române au participat oameni de cultură, reprezentanți ai mediului universitar bănățean, istorici, scriitori, dar și numeroşi elevi din liceele timișorene. 

Evenimentul s-a încheiat printr-un moment muzical la pian susținut de Maria Alice Poenaru, elevă la Liceul de Artă „Ion Vidu”, clasa a IX-a, îndrumată de profesoara Elena Samoilă.