Mihai Eminescu, evocat la Râmnicu Vâlcea

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 19 Iunie 2019

Râmniceni, iubitori ai liricii eminesciene, au participat sâmbătă, 15 iunie, la bolnița „Adormirea Maicii Domnului”, la bustul poetului Mihai Eminescu și în Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântului Calinic” a Centrului eparhial, la o serie de manifestări cultural-religioase, prilejuite de împlinirea a 130 de ani de la plecarea în „țara de peste veac” a poetului Mihai Eminescu. Manifestările comemorative au debutat în bolnița din municipiul Râmnicu Vâlcea, unde Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți și un arhidiacon, a săvârșit slujba Parastasului pentru poet.

La finalul slujbei, chiriarhul locului a evidențiat personalitatea marcantă a lui Mihai Eminescu.

Un moment omagial a avut loc, apoi, în fața teiului și a bustului poetului național Mihai Eminescu, aflat în incinta Centrului eparhial al Râmnicului, unde au fost rostite ectenii și rugăciuni pentru Mihai Eminescu, iar elevi seminariști, dirijați de părintele Siluan-Dumitru Scurtu, au interpretat „Lumină lină”. A urmat un recital extraordinar din lirica eminesciană, susținut de actrița Lamia Beligan, de la Teatrul Național București. Recitalul a fost acompaniat la pian de prof. Galina Nemțanu, la oboi de prof. Dorin Farcaș, la chitară de pr. prof. dr. Siluan-Dumitru Scurtu. De asemenea, invitată la acest eveniment a fost și soprana Monica-Valentina Scurtu.

La finalul recitalului, pr. Ștefan Zară, consilier cultural, a adresat mulțumiri celor care au participat la acest eveniment.