Mihai Eminescu pomenit la Schitul Vovidenia, la împlinirea a 167 de ani de la naştere
Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ au avut loc duminică, 15 ianuarie a.c., o serie de manifestări dedicate momentului comemorativ, organizate de Primăria Vînători-Neamţ în colaborare cu Asociaţia Culturală Vovidenia-Neamţ, şcolile de pe raza comunei şi Seminarul Teologic „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ.
Urmând o frumoasă tradiţie a ultimilor ani, pe data de 15 ianuarie, la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ, după oficierea Sfintei Liturghii, s-a săvârşit slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu şi familia lui. Egumenul schitului, părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestor momente, mai ales în contextul în care poporul român serbează la 15 ianuarie şi Ziua culturii naţionale. Vorbitorul a reiterat rolul slujbelor de pomenire în programul manifestărilor culturale dedicate personalităţilor poporului român: „Fără astfel de sfinte oficieri, bucuria şi comemorarea nu pot fi depline căci, îngrijindu-ne de sufletele celor ce au făurit cultura naţională, ne arătăm concret dragostea şi recunoştinţa faţă de ei. A iubi cu adevărat, după cum spunea părintele Dumitru Stăniloae, este echivalentul dorinţei ca acea persoană să nu mai moară niciodată. Înălţând rugăciuni pentru ei, nădăjduim că Dumnezeu, Făcătorul veacurilor, le va rândui nepieritoare existenţă în lumina şi iubirea nesfârşită a Împărăţiei Cerurilor“.
„Biserica strămoşească este «adăpostul de mântuire naţional㻓
De asemenea, părintele arhimandrit a subliniat legătura puternică a poetului cu Biserica noastră strămoşească: „Pe Eminescu, un om profund religios, chiar dacă nu un practicant desăvârşit, l-a preocupat permanent condiţia efemeră a fiinţei umane, năzuinţa omului spre Prototip. De aceea considera că Biserica strămoşească este «adăpostul de mântuire naţională». În numeroase articole el nu a pregetat să reitereze rolul ei fundamental în educarea şi formarea conştiinţei tinerilor“. Tot în cuvântul său, părintele Mihail a exemplificat dragostea poetului faţă de Maica Domnului, amintindu-le credincioşilor despre o poezie nu foarte cunoscută, Răsai asupra mea…, pe care Eminescu a dedicat-o Maicii Domnului, liniştea lui în vreme de furtună, lumina lină în clipele întunecate şi nădejdea în vremuri de îndoială.
După săvârşirea Parastasului, elevii de la şcolile amintite au pregătit un succint moment artistic, recitând versuri din poeziile eminesciene, cu caracter religios.
În final, doamna Maria Petrariu, primarul comunei Vînători-Neamţ, a reamintit celor prezenţi că vînătorenii se simt binecuvântaţi şi datorită faptului că Dumnezeu a rânduit ca Eminescu, chiar şi vremelnic, să fie locuitor al comunei, în perioada noiembrie 1886 şi aprilie 1887. Subliniind cât de important este să ne iubim cultura şi limba română, să-i cinstim pe ce-i ce le-au făurit, edilul comunei le-a mulţumit elevilor pentru momentul poetic şi apoi le-a împărţit daruri simbol „de sufletul lui Eminescu“.