Mihai Eminescu - simbol al spiritualității românești

Data: 19 Ianuarie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) a deschis vineri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Na­ționale, expoziția documentară „Mihai Eminescu - simbol al spiri­tualității românești”. Aceasta reu­nește fotografii, documente și mărturii ale unor oameni de seamă care conturează atât personalitatea poetului, cât și parcursul său în viață. 

Expoziția prezintă originile familiei Eminescu, perioada în care poetul a fost elev la Cernăuți, cu mărturii ale unor colegi și dascăli, primele poezii, perioada studenției vieneze, din 1869 până în 1872, perioada studenției berlineze și crearea „Luceafărului”, perioada lui Eminescu de la Iași și lecturile de la „Junimea”, perioada bucu­reș­teană, care aduce în atenție pe gazetarul Eminescu și activitatea sa la „Timpul”, precum și amintirile lui I. L. Caragiale despre Emi­nescu.

Fiecare element din expoziție contribuie la portretul lui Eminescu, din copilărie şi până la maturitate. Loreta Popa, specialistul în comunicare al MNLR, consideră că „suntem datori să-l cinstim an de an pe Mihai Eminescu și să nu uităm tot ce a lăsat el culturii române. Poate cea mai frumoasă descriere pe care a realizat-o cineva poetului îi aparține lui Petru Creția, în «Testamentul unui eminescolog», apărut în 1998. Acesta spune că marele poet a fost un om politic, în sensul înalt și fundamental al cuvântului, acela de cetățean interesat de bunul mers al cetății. A și jertfit pentru asta o mare parte din opera sa de poet, iar ca om, cum se zice, a fost de o mare cinste, până la a refuza tot ce nu îi stă în competență sau în puteri, de o mare sârguință și pricepere în tot ce făcea”.

Expoziția, formată din 22 de planșe montate pe fațada MNLR, poate fi vizitată până la data de 31 ianuarie 2021. Prin intermediul imaginilor veți călători în locurile care i-au marcat educația și exis­tența lui Mihai Eminescu și veți descoperi articole din publicistica eminesciană. (A. D.)