Mihai Neamțu le-a vorbit sibienilor despre „Vârstele Iubirii”
Sibienii au avut ocazia de a se întâlni cu scriitorul şi teologul Mihai Neamțu în cadrul conferinței „Vârstele iubirii”, intitulată după ultima carte publicată de oaspetele Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS).
Alături de Mihai Neamțu s-a aflat și un apropiat al OTS, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Cei doi au vorbit tinerilor adunați în număr mare în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu despre tinerețe, iubire curată și sinceră, Ortodoxie și lumea actuală.
În prelegerea sa, pr. Constantin Necula a prezentat pe scurt cartea lui Mihai Neamțu și mesajul acesteia către tineri: „Cei mai buni în a scrie cărți în ultima vreme sunt oameni care se liniștesc. Când un om scrie o carte, e semn că s-a liniștit, stă deoparte și e nevoie să aducă doxologie lui Dumnezeu. Este o carte care vă aduce înaintea ochilor prietenia și dragostea pur și simplu. Două personaje sunt dispuse să ne povestească într-un limbaj frumos și coerent despre dragostea lor. Nu e mare lucru de spus, este o carte care trebuie citită, o carte împănată cu citate extraordinar de interesante”.
„Instituția epistolarului”
În dialogul său cu tinerii scriitorul Mihai Neamțu a explicat câteva lucruri legate de subiectul cărții „Vârstele iubirii”, aspecte din viața celor doi tineri din volum, Cornelia (Nelli) și Constantin (Dinu) Pillat, povestea lor de dragoste. Scriitorul a adus, apoi, în actualitate povestea din carte și le-a transmis tinerilor îndemnul de a descoperi valorile culturale din scrisorile de odinioară.
„Această lume la care suntem noi conectați este foarte diferită de lumea lui Dinu și Nelli. Această recuperare a distanței dintre noi și ei mi se pare cel mai important exercițiu în această seară. Vreau să vă propun în această seară exact asta și să vă gândiți la ceea ce și dumneavoastră și nouă ne lipsește, o ditamai instituție, cea a epistolarului. Epistolarul este instituția care a dat naștere culturii europene. Ce ar fi gândirea greacă fără epistolele lui Platon către ucenicii lui, ce ar fi lumea Antichității târzii fără epistolele lui Pavel către efeseni, tesalonicieni, către romani și către sibieni, pentru că eu cred că cele către corinteni sunt și către sibieni”, a spus Mihai Neamțu.
Tinerii prezenți, preoții și intelectualii veniți să-l asculte pe scriitorul Mihai Neamțu au avut posibilitatea să adreseze întrebări și să poarte un dialog pe marginea celor expuse.