Mihai Viteazul a fost comemorat la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda
Voievodul Mihai Viteazul, primul întregitor al Țării, a fost comemorat la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda, la 416 ani de la trecerea la cele veșnice. Sfânta Liturghie și slujba parastasului au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
La manifestările organizate în cinstea Voievodului Mihai Viteazul, primul unificator al românilor, care au avut loc sâmbătă, 19 august, au participat numeroși credincioși, alături de oficialități județene și locale, percum și reprezentanți ai Armatei Române.
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor din eparhie, arhim. Dumitru Cobzaru, a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară al Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a subliniat importanța cinstirii domnitorului Mihai Viteazul și a cultului eroilor: „Și pe el, simbolul unității noastre naționale, și pe alți eroi, suntem datori să-i cinstim. Lucrul acesta ni-l spune marele nostru istoric Nicolae Iorga. Dar pe de altă parte, cultul eroilor nu doar că este o datorie, ci are și un rol pragmatic. Ne învață pe noi cum ar trebui să fim. Uitându-ne la statura impozantă a Voievodului băgăm de seamă că și-a dat viața pentru un ideal, iar noi, cei de astăzi, prin munca noastră, prin strădania noastră, prin viața noastră cuminte ar trebui să îl luăm ca exemplu”. La final, ierarhul a i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite faptele de vitejie ale înaintașilor și să îi cinstească după cum se cuvine, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
A urmat o slujbă de pomenire a Voievodului Mihai Viteazul, apoi manifestările comemorative de la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda au continuat cu prezentarea unei scenete istorice și ceremonia de depunere de coronae și flori la monumentul domnitorului. La final a avut loc parada militară a garnizoanei din Turda, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Începând din 2016, comemorarea de la Mănăstirea Mihai Vodă s-a mutat, conform calendarului Gregorian, de la 9 august, la 19 august.
Mănăstirea va fi sfințită în anul 2018
Mănăstirea „Mihai Vodă”, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” se află în apropierea locului unde a fost ucis Mihai Viteazul, pe câmpia de la Turda, în anul 1601, și unde, în luna mai 1977, a fost ridicat un monument în cinstea voievodului.
În anul 2002, la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, a fost pusă piatra de temelie a Mănăstirii „Mihai Vodă" ca mărturie a jertfei voievodului.
Lucrările de construcţii au fost încredinţate, la acea dată, părintelui Vasile Ştiupei, de la Parohia Oprişani II, din Turda. Mănăstirea are ca model arhitectural vechea Mănăstire „Mihai Vodă" din Bucureşti, ctitorie a voievodului. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a anunțat recent că, în cadrul manifestărilor prelujuite de Centenarul Marii Uniri, va avea loc și sfințirea Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.