Mii de credincioși s-au rugat la Peștera Sfântului Andrei

Un articol de: Silviu Dascălu - 05 Decembrie 2016

Peste 10.000 de credincioși au venit miercuri, 30 noiembrie 2016, la Peștera Sfântului Andrei din sudul Dobrogei pentru a se închina sfântului care în urmă cu două milenii a propo­văduit Evanghelia lui Hristos pe aceste teritorii. Toți au vrut să își plece genunchii Sfân­­tului Andrei în ziua prăznui­rii sale în locul în care a sălășluit și de unde îl făcea cunoscut pe Hristos.

Credincioșii prezenți miercuri la slujbă au avut ocazia să se închi­ne atât moaștelor Sfântului Apostol Andrei, aflate la așeză­mân­tul monahal, cât şi moaș­telor Sfântului Apostol Pavel și ale Sfin­tei Mucenițe Sofia și fiicelor ei, aduse din Grecia.

Înainte de Sfânta Liturghie, soborul de slujitori a oficiat o sluj­bă de Parastas pentru ctitorii mănăstirii, Ioan Dinu, cel care a redescoperit peștera, și mona­hul Nicodim, cel care în perioada in­ter­belică a reînființat mănăsti­rea, ambii fiind reîn­humați de curând la loc de cinste în faţa bisericii mari.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teo­fan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitro­politul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi din România şi din străinătate, la un altar ame­najat în curtea așeză­mântului monahal.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a evidențiat importanța propovă­duirii Evan­gheliei lui Hristos de către Sfântul Apostol Andrei neamului românesc.

După slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a mulțumit ierarhilor prezenți pentru împreuna slujire și a oferit fiecăruia daruri.

De asemenea, și credincioșii care au participat la slujbă au pri­mit pachete cu alimente, fiind or­ganizată și o agapă frățească de hramul sfintei mănăstiri.

Potrivit tradiției, Peştera Sfân­tului Apostol Andrei este locul în care ucenicul Mântui­torului s-a adăpostit în perioada când propo­văduia creştinismul în Sciția Mică.