Mii de ieşeni la Marşul pentru viaţă

Un articol de: Flavius Popa - 26 Martie 2018

Sâmbătă, 24 martie 2018, în ajunul sărbătorii Bunei Vestiri, în Piaţa Unirii din Iaşi, a avut loc cea mai amplă mişcare Pro Vita, Marşul pentru viaţă, evenimentul adunând peste 6.000 de ieşeni în centrul istoric. Manifestarea se află în cadrul unei acţiuni ce se desfăşoară la nivel naţional, iar în peste 300 de localităţi din România şi Republica Moldova se organizează astfel de marşuri pentru a promova dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi şi sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină.

Înainte de a se îndrepta spre locul de întâlnire, participanţii la marş s-au adunat la Catedrala Mitropolitană, aceştia întâmpinându-l şi primind binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, special venit dimpreună cu un sobor de ierarhi pentru proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Iosif cel Milostiv şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce a avut loc ieri, de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Evenimentul, organizat de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, a adunat mii de tineri, studenţi, părinţi, bunici, persoane de toate vârstele. După discursurile reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, dar şi după prelegerile delegaţilor din partea universităţilor ieşene, adunarea a pornit în marş pe străzile din Iaşi. Anul acesta, traseul marşului a fost următorul: Piaţa Unirii - str. Gavriil Musicescu - Bulevardul Independenţei - Str. Ion C. Brătianu - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

După parcurgerea traseului, participanţii s-au adunat tot în Piaţa Unirii, unde au fost susţinute câteva momente artistice de către grupul vocal-instrumental al Parohiei „Sfântul Nectarie" din Iaşi, Corul „Sfântul Nectarie" Junior şi de către interpreta de muzică populară Dumitriţa Siniţa din Republica Moldova.

„Ne-am bucurat de o prezenţă extraordinară anul acesta. Suntem bucuroşi pentru că vremea a ţinut cu noi, Dumnezeu iubeşte viaţa, de asemenea, foarte mulţi oameni s-au alăturat mesajului nostru. Acesta constă în faptul că femeia aflată în criză de sarcină trebuie susţinută, trebuie încurajată şi nu trebuie condamnată. Aceasta este soluţia pentru ca avortul, ca fenomen, să dispară, ca societatea să încurajeze femeia şi să nu o condamne", a declarat Cosmin Brînză, referent în cadrul Departamentului Pro Vita.

În Arhiepiscopia Iaşilor, manifestarea a mai fost organizată şi în localităţile Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Botoşani, Săveni, Ştefăneşti, Darabani, Dorohoi, Borca şi Bicaz.