Mii de oameni au înconjurat bisericile de Înviere
În noaptea de Înviere, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Tot duminică, 8 aprilie, PS Ignatie a slujit la Catedrala Episcopală din Huşi.
La Catedrala Arhiepiscopală din Roman s-a oficiat în dimineaţa zilei de duminică, 8 aprilie 2018, slujba Utreniei Învierii şi Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Lumina oferită de către ierarh credincioşilor a fost adusă de la Bucureşti de către o delegaţie a eparhiei condusă de către arhimandritul Serafim Huzdup, consilier eparhial, după ce mai întâi aceasta a ajuns în România de la Ierusalim. La final, oamenii au primit ouă roşii, pască şi cozonac, salutând ierarhul cu urarea creştină „Hristos a înviat!".
Tot duminică, în jurul prânzului, în catedrala romaşcană s-a săvârşit Vecernia Învierii Domnului de către IPS Ioachim. Pericopa evanghelică rânduită pentru această slujbă (Ioan XX, 19-25) a fost citită de către preoţii din sobor în 12 limbi.
Luni, 9 aprilie, în cea de-a doua zi de Paşti, IPS Ioachim a slujit la Mănăstirea Giurgeni din judeţul Neamţ. În cadrul slujbei a fost pomenit arhimandritul Antonie Jeflea, ce a plecat la cele veşnice pe 18 februarie 2018. Protosinghelul Nicolae Dănilă a fost instalat în demnitatea de stareţ al Mănăstirii Giurgeni. Cu acest prilej, a fost citită gramata chiriarhală în care au fost precizate argumentele deciziei ierahului de a alege noul stareţ al acestei lavre monahale, precum şi atribuţiile pe care va trebui să le îndeplinească. Această decizie a fost luată în cadrul şedinţei Permanenţei Consiliului eparhial din data de 4 aprilie 2018. După învestirea în demnitatea de stareţ al Mănăstirii Giurgeni de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim şi înmânarea însemnelor specifice, bastonul şi gramata chiriarhală, ierarhul a adresat noului stareţ şi credincioşilor prezenţi un cuvânt în care a amintit că „în mănăstire, stareţul este primul între egali". La final, noul stareţ a fost felicitat de cei prezenţi, iar peste 800 de pachete cu alimente au fost împărţite pelerinilor. Marţi, 10 aprilie, în cea de-a treia zi de Sfintele Paşti, IPS Ioachim a înălţat rugăciuni în biserica Mănăstirii Valea Budului din judeţul Bacău.
Învierea Domnului la Huşi şi Vaslui
Curtea Catedralei Episcopale din Huşi s-a umplut în noaptea de Înviere de credincioşii dornici să primească Sfânta Lumină şi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Imediat după miezul nopţii, ierarhul Huşilor a rostit tradiţionala chemare „Veniţi de luaţi lumină!", iar apoi, însoţit de soborul de slujitori, a mers spre locul pregătit pentru oficierea slujbei, în faţa statuii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Aici s-a săvârşit atât Utrenia Învierii, cât şi Sfânta Liturghie. Tot aici, a fost citit cuvântul pastoral al Preasfinţitului Ignatie, intitulat „Învierea Domnului - sămânţa vieţii într-o cultură a morţii". La sfârşitul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a binecuvântat prinoasele aduse de credincioşi.
Tot duminică, Preasfinţitul Părinte Ignatie a săvârşit la Catedrala Episcopală din Huşi slujba Vecerniei Sfintelor Paşti, numită şi „A doua Înviere". Potrivit tradiţiei, slujitorii Sfântului Altar au citit pericopa evanghelică rânduită în cadrul slujbei în 12 limbi. La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Ignatie a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia bucuriei întru Hristos.
În a doua zi de Paşti, luni, 9 aprilie, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Vaslui. După citirea pericopei evanghelice, Episcopul Huşilor a vorbit celor prezenţi despre modul în care trebuie înţeleasă şi asumată personal Învierea Domnului Hristos: „Trăim Învierea ca un eveniment la care nu ne raportăm aşa cum se cuvine. Îl înţelegem într-o cheie tradiţională, însă a trăi cu adevărat sărbătoarea Învierii Domnului presupune ceva mult mai profund. În noaptea de Înviere suntem chemaţi să luăm lumină. Din păcate, luăm lumina, dar decidem să trăim în întuneric. Învierea lui Hristos trebuie să devină şi învierea noastră, iar pentru aceasta trebuie să vedem Învierea. Vederea este mai tare decât credinţa. Trebuie să facem un salt duhovnicesc de la credinţă la vedere".