Minivacanţa de 1 Mai deschide sezonul pe litoral

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 24 Aprilie 2018

Ziua de 1 Mai este una mult aşteptată de români pentru că vine întotdeauna însoţită de o minivacanţă pe care, în ultimii ani, tot mai mulţi şi-o petrec pe litoralul românesc, în Deltă sau la munte. Turiştii care au optat pentru litoral au preferat în acest an hotelurile din zona de nord a staţiunii Mamaia şi Eforie Nord, dar s-au vândut şi sejururi în Vama Veche, Costineşti, Olimp şi Neptun.

Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi în minivacanţa de 1 Mai pe litoralul românesc, iar cei mai mulţi vor alege staţiunile Mamaia, Vama Veche şi Mamaia Nord-Năvodari, potrivit estimărilor Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).

„Dacă în perioada dinainte de 1990 românii defilau pe străzi şi petreceau de dragul ideologiei comuniste, acum 1 Mai aduce cu sine un adevărat plan de vacanţă. Urmărind dinamica obiceiurilor românilor în această perioadă, observăm că o mare parte a acestora au renunţat la celebrul grătar cu prietenii şi şi-au îndreptat atenţia către pachete de vacanţă în destinaţii interne sau externe. Litoralul Mării Negre, Delta Dunării şi Valea Prahovei rămân vedete şi de acest 1 Mai, dar vin din urmă şi alte zone care capătă teren: Băile Felix, Mehedinţi, Covasna, Bucovina şi Maramureş”, a precizat Raluca Anghel, specialist în marketing turistic.

După ce s-a anunţat oficial că 30 aprilie a devenit zi liberă, vânzările în agenţiile de turism au crescut spectaculos. Numeroşi clienţi au aşteptat această decizie a autorităţilor înainte să rezerve un sejur pe timpul minivacanţei de 1 Mai.

„Vânzările pachetelor pentru turismul intern au înregistrat anul acesta creşteri de 5% pentru vacanţele pe litoralul românesc şi de 20% la destinaţiile balneo-montane. (...) Din totalul vânzărilor, 15% din plăţi au fost făcute cu vouchere de vacanţă. Consilierii companiei i-au sfătuit pe posesorii de vouchere de vacanţă să profite la maximum de acestea pentru a petrece un sejur în cele mai bune condiţii”, a precizat pentru Agerpres Lucia Morariu, preşedinte-fondator al Eximtur.

Pentru litoralul românesc, turiştii au preferat hotelurile din zona de nord a staţiunii Mamaia şi pe cele din Eforie Nord, dar s-au vândut şi sejururi în staţiunile de la sud - Costineşti, Olimp şi Neptun. În ceea ce priveşte turismul balneo şi montan, destinaţiile preferate se menţin: Felix, Sovata, Căciulata şi, bineînţeles, Valea Prahovei.

„La Vama Veche, camerele pentru minivacanţa de 1 Mai sunt vândute de circa o lună. Primele vânzări s-au făcut în luna ianuarie. Preţurile au variat între 100 lei/cameră cu baie comună şi în jur de 200 lei/cameră/noapte cu baie privată, eventual cu frigider şi televizor şi aer condiţionat, că e important de 1 Mai”, a precizat Adrian Voican, director general BIBI Touring.
Acesta spune că, din vânzările de anul acesta, se observă o creştere uşoară a puterii de cumpărare. Majoritatea, 70%, au ales pachete de vacanţă de 4 zile şi 30% de 3 zile, faţă de anul trecut, când majoritatea românilor au cumpărat pachete de două zile.

La rândul său, consultantul în turism Traian Bădulescu a precizat că în acest an s-a observat o diversificare a destinaţiilor de 1 Mai. „Câştigător, ca număr de turişti, este litoralul Mării Negre, dar sunt multe solicitări şi pentru Bulgaria, Grecia, Turcia. De asemenea, la mare căutare sunt city-break-urile şi circuitele prin Europa, dar şi destinaţii precum Republica Moldova, pentru care se înregistrează o creştere a cererii”, a sub­liniat Bădulescu.

De asemenea, turoperatorii susţin că şi Delta Dunării va fi, de 1 Mai, una dintre destinaţiile în vogă pentru români.

„Ţinând cont că în această perioadă Sulina găzduieşte şi Festivalul Scrumbiei, gradul de ocupare este deja de 100%. Asigurăm croaziere pe braţul Sulina, cu vizite la Mila 23 şi Murighiol şi excursii la Pădurea Letea, Musura şi un jeep-safari pe traseul Sulina - Sfântu Gheorghe”, spune Gelu Irimia, director general Carpatia Turism.