„Mitic şi mistic în medicină”

Data: 08 Aprilie 2019

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat în Postul Sfintelor Paşti o nouă conferinţă cu tema „Mitic şi mistic în medicină”, avându-l ca invitat pe domnul profesor doctor Vasile Astărăstoae. Conferinţa a avut loc în data de 4 aprilie, în Sala „Iustin Moisescu” din incinta Ansamblului Mitropolitan.

În cadrul conferinţei, prof. dr. Vasile Astărăstoae a punctat elementele definitorii şi care au lăsat o amprentă remarcabilă asupra medicinei, pornind din cele mai vechi timpuri, începând cu zeii greci Asklepios, Panacea, Apollo. Încă de pe atunci, oamenii puneau accent pe vindecarea spiritului (sufletului), în concordanţă cu revigorarea trupului. Strămoşii noştri considerau boala ca o pedeapsă, dar şi ca o şansă pentru cei din jurul suferindului de a fi mai buni, manifestându-şi astfel compasiunea şi înţelegerea.

Dacă încă din vremea lui Hipocrate, părintele medicinei, se practica abordarea integrativă, holistică a medicinei, acestă abordare va căpata un aspect mult mai profund şi duhovnicesc mai târziu, când va apărea medicina isihastă, ce descoperă meditaţia şi rugăciunea ca moduri de a te împăca cu tine şi cu Dumnezeu. Credinţa în vindecare şi în Divinitate este esenţială pentru sănătatea noastră atât trupească, cât şi sufletească. Uneori omul se simte singur şi abandonat în mijlocul răutăţii, al grijilor sau al bolii, iar rugăciunea sub forma dialogului intim, sincer, profund cu Divinitatea este foarte importantă şi astăzi.

Activităţile ASCOR continuă: în data de 19 aprilie va avea loc seminarul „Părintele Sofian le vorbeşte tinerilor”, susţinut de părintele protosinghel Teofan Popescu de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În cadrul acestui seminar vor fi discuţii pe baza cărţii „Smerenia şi dragostea, însuşirile trăirii ortodoxe”, scrisă de părintele Sofian Boghiu şi îngrijită de părintele Teofan Popescu.