Mitropolitul Iachint, sărbătorit la o biserică din Curtea de Argeş

Un articol de: Marius Nedelcu - 30 Octombrie 2020

Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeş și-a prăznuit miercuri, 28 octombrie, cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Iachint, primul Mitropolit al Țării Românești.

Credincioșii argeșeni au participat miercuri, 28 octombrie, la Sfânta Liturghie oficiată la istorica Biserică Domnească din Curtea de Argeş de către Înalt­preasfințitul Părinte Arhie­piscop Calinic, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii Domneşti, ridicată în secolul al 14-lea de către domnitorii Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru.

Cu această ocazie, ierarhul ar­geșean a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de cele mai importante momente din activitatea Sfântului Mitropolit Iachint de Vicina.

Sfântul Iachint de la Vicina a fost ultimul Mitropolit al Vicinei şi primul Mitropolit al Ţării Româneşti. El a organizat viaţa bise­ricească din Ţara Românească - a zidit biserici, a hirotonit preoţi, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viaţa din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos şi a purtat de grijă si românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari şi persoane hirotonite. Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veşnice în anul 1372.