Mitropolitul Nicolae Colan a fost comemorat la Sfântu Gheorghe

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 28 Aprilie 2017

La Centrul ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a avut loc miercuri, 26 aprilie, un simpozion științific în cadrul căruia a fost omagiat mitropolitul Nicolae Colan, la 50 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire a mitropolitului Nicolae Colan care a fost oficiată de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un sobor de preoți. La simpozion au participat consilieri de la centrul eparhial, profesori și oameni de cultură care au prezentat aspecte diferite din viața și activitatea pastoral-misionară a mitropolitului Nicolae Colan. Lucrările simpozionului au fost prezidate de PS Episcop Andrei. În prelegerea sa, ierarhul a evidențiat personalitatea unică a mitropolitului Nicolae Colan și realizările sale misionare, în vremuri dificile pentru națiunea română: „Mitropolitul Nicolae Colan este personalitatea care reprezintă în gradul cel mai înalt și în cea mai expresivă formă această fericită îngemănare a unei înalte și multilaterale culturi ca o intensă și curată trăire ortodoxă. Așa îl arată firea-i blândă și caracterul armonic, așa îl înfățișează cuvântul cald și slova-i măiestrită, așa îl prezintă frumoasele-i năzuințe și faptele hotărâte în toate demnitățile pe care Biserica și patria i le-a încredințat. La nici o altă personalitate nu întâlnim o atât de armonioasă îmbinare între gând și trăire, între erudiție și viață și o desăvârșită identificare cu sufletul neamului, cu idealurile, cu bucuriile și cu durerile acestuia”. În cadrul manifestării, părintele Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului a primit din partea PS Episcop Andrei distincția „Crucea munților” a Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Pastorație și cultură

Mitropolitul Nicolae Colan s-a născut pe 28 noiembrie 1893 în localitatea Araci, județul Covasna. A studiat la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov (1906-1914), la Institutul Teologic din Sibiu (1914-1917), la Facultatea de Litere a Universității din București (licențiat în 1920) și la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității din Berlin (1921-1922). A fost profesor de Noul Testament la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1922-1936) și rector al Academiei în perioada 1928-1936. La 29 aprilie 1936 a fost ales episcop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în această demnitate a înființat o școală de cântăreți bisericești la Nușeni - Cluj și un liceu ortodox în Cluj. A îndrumat activitatea Academiei Teologice din Cluj, unde a predat Noul Testament între 1940-1945, în timpul ocupației horthyste. A pus bazele colecțiilor de lucrări teologice „Cărțile vieții” (1937) și „Veniți de luați lumină” (1941). A tipărit Noul Testament după Biblia Sfântului Andrei Șaguna, în două ediții, în 1942, respectiv 1945. În 1938 a fost ministrul Educației Naționale, Cultelor și Artelor. A fost membru al Academiei Române (în 1938 a fost ales membru de onoare, iar din 1942 membru titular, demnitate pierdută în timpul comuniștilor). În 1948 a făcut parte din delegația Bisericii Ortodoxe Române care a participat la Conferința panortodoxă de la Moscova. La 23 mai 1957 a fost ales Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, unde a păstorit până la trecerea la Domnul. Ca mitropolit a îndrumat activitatea clerului, a Institutului Teologic și a publicațiilor bisericești de la Sibiu și s-a îngrijit de pictarea Catedralei mitropolitane.