Mitropolitul Visarion Puiu, omagiat la Roman

Un articol de: Constantin Ciofu - 01 Martie 2019

În perioada 26-28 februarie 2019, la Roman, la Paşcani şi la Mănăstirea Neamţ s-au desfăşurat o serie de manifestări cultural-religioase dedicate vrednicului de pomenire ierarh Visarion Puiu. La Catedrala Arhiepiscopală din Roman s-a oficiat slujba Parastasului în prezenţa Înaltpreasfinţitului Ioachim.

Zilele „Mitropolit Visarion Puiu” au continuat miercuri, 27 februarie 2019, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Un sobor de preoţi a oficiat slujba Parastasului pentru Mitropolitul Visarion Puiu, de la naşterea căruia se împlinesc 140 de ani. Pomenirea vrednicului ierarh s-a săvârşit în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Părintele Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”, a adresat celor prezenţi câteva gânduri despre ierarhul pomenit: „Ceea ce ne-a adunat aici este recunoştinţa pentru Mitropolitul Visarion Puiu. El este un caz unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române, fiind în acelaşi timp admirat şi controversat, îndrăgit şi hulit, autoexilat în anul 1944 şi condamnat la moarte în februarie 1946 de regimul comunist.

Activitatea şi misiunea sa dinamică trebuie înţelese în contextul timpului de atunci, iar personalitatea sa trebuie respectată şi preţuită în toate locurile unde a slujit”. Totodată, părintele Florin Ţuscanu a făcut o scurtă prezentare a volumului „Glas în pustie”, lucrare reeditată a Mitropolitului Visarion, pe care acesta a scris-o în anul 1930, volum ce adună în paginile sale idealurile şi toate năzuinţele mitropolitului care dorea înălţarea Bisericii şi a neamului său. De asemenea, părintele Florin Ţuscanu a amintit de participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim la strămutarea osemintelor Mitropolitului Visarion la Paris: „Înaltpreasfinţia Voastră, aţi fost martor la strămutarea osemintelor Mitropolitului Visarion Puiu în mormântul din Cimitirul Montparnasse din Paris, lângă marii noştri oameni de cultură, aşezându-l la cinstea care i se cuvenea. Noi încercăm prin această asociaţie să împlinim dorinţa sa testamentară şi să-l aducem acasă. De 23 de ani suntem pe urmele lui, iar în tot acest timp s-au tipărit 20 de cărţi, au fost susţinute patru teze de doctorat şi două sunt în lucru”.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de felicitare membrilor Asociaţiei „Visarion Puiu”: „Vă felicităm pentru lucrarea pe care o întreprindeţi pentru promovarea numelui şi activităţilor unei personalităţi marcante a Bisericii noastre, Mitropolitul Visarion Puiu. El a fost un exilat care a mers prin mai multe ţări, însă, unde a ajuns, a marcat tmpul său. Am avut deosebita cinste de a-l acompania de la mormântul unde a fost depus către mormântul din cimitirul istoric al Parisului, acolo unde sunt atâtea personalităţi româneşti. Numele lui rămâne paradigmatic în istoria Bisericii noastre şi va avea un cuvânt de spus generaţiilor viitoare, cu atât ai mult cu cât numeroşi cercetători caută să aşeze numele lui în panteonul personalităţilor spiritualităţii neamului nostru”.

Prezent la acest eveniment, preotul Petru Ciobanu, absolvent al cursurilor de doctorat în cadrul Facultăţii de Teologie din Alba Iulia cu o lucrare închinată ilustrului ierarh omagiat, venit din Basarabia pentru evenimentul cultural-duhovnicesc dedicat ierarhului Visarion Puiu, a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim volumul „Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în Episcopia Hotinului (1923-1944)”. La Muzeul de Istorie din Roman s-au derulat comunicări ştiinţifice cu participarea invitaţilor din ţară şi străinătate, în cadrul Simpozionului internaţional „Visarion Puiu - 140 de ani de la naştere şi 55 de ani de la trecerea în veşnicie”.

Programul manifestărilor a continuat ieri, 28 februarie, cu vizitarea Casei memoriale „Visarion Puiu” de la Schitul Vovidenia şi cu oficierea slujbei de pomenire pentru ierarhul omagiat, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de la naşterea sa în ceruri.