Moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu dăruite unei parohii din Dolj

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 29 Mai 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, s-a aflat joi, 25 mai, în mijlocul credincioșilor Parohiei Dăbuleni 1, Protoieria Craiova Sud, județul Dolj, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ziua a fost marcată și de aducerea spre închinare a unui fragment din moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, dăruit de Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, care va rămâne în patrimoniul sacru al parohiei doljene.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat importanța teologică a sărbătorii Înălțării Domnului.

La final, ierarhul i-a mulțumit părintelui Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală, pentru darul oferit acestei comunități, care s-a îmbogățit duhovnicește. „În această zi sfântă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, avem în această biserică cinstitele moaște ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, cel care cu mulți ani în urmă a stăpânit pământurile acestea cu care a știut să agonisească Împărăția lui Dumnezeu, făcând bine tuturor celor nevoiași. Mul­țu­mim Preafericitului Părinte Patriarh că ne-a dat această binecuvântare. De asemenea, mul­țumim părintelui Emil Nedelea Cărămizaru și tuturor pentru bucuria de a fi împreună. Sfintele moaște sunt izvoare de har dumnezeiesc și pre­zențe ale Duhului Sfânt. În sfinții lui Dumnezeu s-a sălășluit puterea Lui și a crescut și s-a de­săvârșit încât noi spunem că sunt oameni îndumnezeiți. Ori de câte ori sărutăm sfintele moaște, noi să­rutăm pe Dumnezeu, pentru că minunat este Domnul întru sfinții Săi”, a precizat Înalt­prea­sfinția Sa.

Cu acest prilej, părintelui Emil Nedelea Cărămizaru i-a fost oferit de către Primăria și Consiliul Local Dăbuleni titlul de cetățean de onoare.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ilie Florin Chișamera a fost hirotonit întru preot pe seama ­Parohiei Budieni, Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Gorj, iar teologul Gheor­ghe Ionescu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Carpen, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj.

După sfințirea raclei în care sunt adăpostite sfintele moaște, a urmat o procesiune de la biserica parohială la Monumentul Eroilor din apropiere, unde ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc.