Moaștele sfântului din Penza, neatinse de flăcări

Un articol de: Ziarul Lumina - 04 Aprilie 2019

Moaștele Sfântului Ioan de Kocetovka au scăpat neatinse de focul care a distrus Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din satul Kocetovka, în regiunea Penza a Rusiei. „Biserica a ars, dar, prin mila lui Dumnezeu, moaștele Sfântului Ioan de Kocetovka, sfântul din Penza, canonizat în 2018, sunt intacte”, potrivit unui comunicat de presă al eparhiei. Focul s-a produs în noaptea de 9 spre 10 martie 2019, iar turnul clopotniței a ars, apoi acoperișul și pereții bisericii din lemn. Clerul și localnicii au încercat să stingă focul, dar flăcările s-au răspândit prea repede. Cauzele incendiului par să fi fost de natură electrică. Moaștele Sfântului Ioan de Kocetovka au fost duse temporar la Mănăstirea „Schimbarea la Față a Domnului”, din Penza.

Un articol din revista „Orthodoxie” arată că Fericitul Ioan, nebun pentru Hristos, s-a născut pe 1 ianuarie 1839 în Kocetovka, în regiunea Penza. În timpul unei vizite la Lavra Peșterilor din Kiev, el a primit binecuvântarea de a viețui ca nebun pentru Hristos, ceea ce a și făcut vreme de 26 de ani, până la mutarea sa la Domnul. A trăit într-o sărăcie lucie, în iubirea totală a aproapelui, împărțind tot ceea ce primea. Avea darul înainte-vederii, adesea anticipând incendiile.

A fost venerat de credincioși pentru smerenia, blândețea și viziunea sa, făcând minuni prin rugăciune. S-a mutat la Domnul în ziua de 12 iunie 1886, la vârsta de 47 de ani, și a fost îngropat lângă Altarul bisericii parohiale. A fost canonizat la nivel local, pe 14 iulie 2018.