Moaștele Sfântului Efrem cel Nou, dăruite unei parohii din Mogoșoaia

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 14 Martie 2022

Credincioșii Parohiei Mogoșoaia 2 din cadrul Protoieriei Ilfov Nord au trăit, în Duminica întâi a Marelui Post, alese momente de bucurie duhovnicească. Un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, unul din ocrotitorii parohiei, a fost primit în dar de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”-Oplon din Arhiepiscopia Atenei, Grecia. Cu această ocazie, racla ce adăpostește cinstitul odor a fost sfințită de părintele Cristian Burcea, protopop al Protoieriei Ilfov Nord.

Sărbătoarea comunității a început în dimi­neața zilei de duminică odată cu săvârșirea slujbei de sfințire a raclei ce adăpostește fragmentul din moaș­tele Sfântului Efrem cel Nou, confecționată în Atelierele Patriarhiei Române. În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” al parohiei, biserica parohială aflându-se în prezent în construcție, a transmis TRINITAS TV.

Părintele protoiereu Cristian Burcea a vorbit despre semnificația acestui eveniment pentru viața spirituală a credincioșilor parohiei: „Am simțit ziua de astăzi ca pe un dar al lui Dumnezeu pentru credin­cioșii Parohiei Mogoșoaia 2, care au o mare evlavie pentru Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. Aceștia și l-au dorit ca ocrotitor încă din anul 2015, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat înalta binecuvântare ca această parohie să fie ocrotită de Maica Domnului, de Cuviosul Efrem și de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Credincioșii și-au dorit tot de atunci să aibă un lăcaș de rugăciune, însă au trecut prin foarte multe încercări. Abia în luna mai a anului 2018 a fost sfințit acest paraclis și a fost pusă piatra de temelie pentru biserica mare. Cu multă dragoste și cu multă râvnă misionar-pastorală, părintele paroh Iulian Răducă i-a adunat pe cre­dincioși în jurul său și, iată, împreună cu biserica de zid se clădește aici și o biserică de suflete. Membrii acestei comunități au simțit ziua de astăzi ca pe o încununare a eforturilor lor de până acum, rugân­du-se pentru mijlocirea Sfântului Efrem, ocrotitorul lor”.

La eveniment au fost prezenți numeroși credin­cioși, inclusiv din parohiile învecinate, precum și reprezentanți ai autorităților locale. La final, părintele protopop a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o distincție de vrednicie familiei Vicențiu și Elena Filip, care a contribuit la confecțio­nare raclei în care au fost așezate cinstitele moaște.