Moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica aduse la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 12 Octombrie 2024

Racla în care se păstrează capul Sfântului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani a fost adusă sâmbătă, 12 octombrie, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, spre închinare. Delegaţia Mănăstirii Cernica, condusă de stareţul aşezământului monahal, părintele arhim. Vasile Pârjol, a fost întâmpinată la Catedrala sibiană de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. prof. dr. Vasile Mihoc, împreună cu protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coşa, şi protopopul de Sălişte, pr. Petru-Toader Damian. Credincioşii din oraş şi din împrejurimi au venit în număr mare să aducă cinstire sfântului născut în Mărginimea Sibiului.

„Ne bucurăm pentru venirea Sfântului Cuvios Gheorghe la noi. Să luăm aminte la ceea ce înseamnă viaţa sa, pentru că pe unde a umblat, Sfântul Cuvios Gheorghe a purtat în inima sa Săliştea natală, Transilvania natală, poporul român în ansamblu, pe care l-a cunoscut şi l-a slujit şi în celelalte două provincii româneşti”, a spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

Părintele stareţ, arhim. Vasile Pârjol, a mulţumit celor prezenţi pentru primirea în Catedrala Mitropolitană din Sibiu şi a vorbit despre ajutorul pe care Sfântul Cuvios Gheorghe îl oferă celor care îi aduc cinstire. În încheiere, pr. protopop Petru-Toader Damian a adresat mulţumiri, exprimând bucuria credincioşilor din Mărginimea Sibiului de a-l primi acasă pe Sfântul Cuvios Gheorghe.

Duminică, 13 octombrie, la ora 16:00, racla va fi adusă la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Gura Râului, judeţul Sibiu, iar în următoarele zile va fi dusă spre închinare în biserici din mai multe localităţi din Mărginimea Sibiului, conform programului anunţat de Mitropolia Ardealului şi Mănăstirea Cernica. Manifestările duhovniceşti sunt organizate de Arhiepiscopia Sibiului, prin eforturile Protopopiatului Săliște, în colaborare cu Mănăstirea Cernica, și marchează revenirea în Săliștea natală a Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani după 275 de ani.