Moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica, în Mărginimea Sibiului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 14 Octombrie 2024

Racla în care se păstrează capul Sfântului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani a fost adusă duminică, 13 octombrie, în Parohia Gura Râului, judeţul Sibiu. Delegaţia Mănăstirii Cernica, judeţul Ilfov, a fost primită de un sobor de preoţi din Protopopiatul Sălişte, condus de protopopul Petru‑Toader Damian, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Gura Râului, alături de un detaşament militar din cadrul Garnizoanei Sibiu împreună cu o fanfară militară şi o gardă de onoare, precum şi de mulţimi de credincioşi din localitate, autorităţi locale şi oaspeţi din Mărginimea Sibiului şi nu numai.

Delegaţia Mănăstirii Cernica, formată din ieromonahii Laurenţiu şi Teoctist, a fost primită cu onoruri militare, iar mai apoi soborul de preoţi şi credincioşii prezenţi au înconjurat biserica veche din Gura Râului. După aşezarea raclei spre închinare într‑un spaţiu amenajat în curtea lăcaşului de cult, soborul de preoţi a săvârşit slujba Sfântului Maslu.

Sfinţi şi martiri în Mărginimea Sibiului

La final, protopopul Petru‑Toader Damian a vorbit despre eforturile duse de mărginenii din secolul al XVIII‑lea în a obţine drepturi pentru românii ortodocşi din Ardeal, mulţi pierind în cumplita temniţă din Kufstein, Austria. Aceste eforturi au fost susţinute de rugăciunile şi viaţa duhovnicească îmbunătăţită ale multor mărgineni, între care şi Sfântul Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani.

„Este pentru prima dată când Sfântul Gheorghe se întoarce în locurile natale şi aduce ceea ce are mai de preţ, ceea ce a strâns în vistieria sufletului său: mijlocirea către Dumnezeu, pe care el o face alături de prietenii săi, sfinţii. (…) Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfinţii Mărturisitori Ardeleni şi toţi eroii credinţei noastre l‑au chemat să vină acasă pe Sfântul Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani după 275 de ani. Osemintele eroilor noştri din Mărginimea Sibiului nu se mai găsesc, sunt la Kufstein, dar ne bucurăm că Dumnezeu a binevoit ca să se păstreze odorul acesta de mare preţ pentru credinţa noastră din Mărginime şi iată ce binecuvântaţi suntem noi, ce sfinţi s‑au născut în mijlocul nostru!”, a spus protopopul Petru‑Toader Damian.

Comunitatea din Gura Râului este prima din Mărginimea Sibiului care primeşte spre închinare capul Sfântului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani, în cadrul unor manifestări duhovniceşti prilejuite de împlinirea a 275 de ani de la plecarea Sfântului Gheorghe din Săliştea Sibiului pentru a intra în monahism. Racla va ajunge spre cinstire marţi, 15 octombrie, în comunitatea din Jina, iar joi, 17 octombrie, va fi rândul credincioşilor din Tilişca să aducă cinstire Sfântului Gheorghe. Sâmbătă, 19 octombrie, moaştele vor fi duse la Sibiel, iar manifestările se vor încheia în Săliştea natală a Sfântului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani, în 21 octombrie, la sărbătoarea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, când Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sălişte.