Moaștele Sfântului Iosif cel Nou la Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 15 Septembrie 2016

În ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, marți, 13 septembrie, au fost întâmpinate moaștele sfântului ocrotitor al Banatului, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a adus spre închinare credincioșilor Banatului Montan sfântul odor ce se păstrează în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Cu acest prilej, după ce a fost purtat în procesiune în jurul catedralei, a fost oficiată și Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebe­șului, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

„Bucuria noastră a fost deplină astăzi pentru că iarăși ocrotitorul Timișoarei, ocrotitorul Banatului, Sfântul Ierarh Iosif, cercetează Episcopia Caranse­beșului. Așa a binevoit Bunul Dumnezeu, așa a binecuvântat Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ca în acest an al mântuirii 2016, să avem această sărbătoare în episcopia noastră, o sărbătoare cu totul specială prin primirea moaștelor și săvârșirea Sfintei Liturghii. Avem bucuria cinstirii moaștelor celui care ocrotește Banatul de 360 de ani, pentru că Sfântul Iosif s-a născut în eternitate și se roagă pentru clerul și poporul din Țara Banatului de 360 de ani, el trecând la cele veșnice în 1656, iar de 60 de ani este pomenit în rândul sfinților. Acest sfânt blând și bun să-i binecuvânteze pe toți credincioșii eparhiei noastre și ai întregii Mitropolii a Banatului, pe care a păstorit-o în vremuri grele, la mijlocul secolului al XVII-lea”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Alături de numeroșii credin­cioși, la Sfânta Liturghie au fost prezente și autorități locale. Toți cei care au participat la sfânta slujbă au avut posibilitatea să se închine Sfântului Iosif cel Nou, ale cărui moaște au mai fost doar o singură dată în Episcopia Caransebeșului, în urmă cu 4 ani. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, dirijat de către părintele profesor Gheorghe Tistu. După slujbă, cei doi ierarhi au sfinţit o troiţă ridicată în curtea Reşedinţei episcopale.

În ziua praznicului a avut loc pelerinajul de pe Muntele Mic, ajuns la cea de-a 11-a ediție, fiind purtată în procesiune racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou până la crucea-monument ce aminteşte de eroii cauzei naţionale a românilor. În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie într-un Altar de vară amenajat la baza crucii, de către Înaltprea­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. De asemenea, după Sfânta Liturghie a fost săvârșită și o slujbă de pomenire a eroilor, au fost depuse coroane și a fost prezentat un ceremonial militar.