Moaștele sfinților ocrotitori dăruite unei parohii românești din Belgia

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 13 Septembrie 2024

Parohia românească „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Hoogstraten, Belgia, a primit în dar, de la comunitatea catolică din oraș, câte un fragment din moaștele sfinților ocrotitori. Momentul a fost marcat în zilele de 8 și 9 septembrie prin mai multe evenimente culturale și duhovnicești.

Evenimentele au debutat duminică, 8 septembrie, cu Sfânta Liturghie, urmată de conferința „Familia creștină în fața provocărilor lumii contemporane. Căutări și soluții”, susținută de pr. asist. dr. Georgian Păunoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Seara, după slujba Vecerniei cu Litia, au urmat un concert susținut de Grupul psaltic „Melos Paisian”, dirijat de Dorin Ionescu, și lansarea CD‑ului cu slujba Paraclisului Sfinților Părinți Ioachim și Ana. La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei, precum și Oana Rogoveanu, ministru‑consilier.

Luni, în zi de hram, 9 septembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. Din soborul de slujitori care s‑au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte: pr. prof. dr. Sorin Șelaru, care este și consilier patriarhal, director al Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene; pr. asist. dr. Georgian Păunoiu; pr. paroh Gheorghe Macovei, precum și alți slujitori.

În cadrul slujbei, ierarhul l‑a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei Budeanu, pe seama Parohiei „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Hoogstraten.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a apreciat evlavia și unitatea credincioșilor parohiei, prețuind jertfa părinților slujitori. În același timp, a felicitat familia noului hirotonit, îndemnându‑l la o slujire rodnică, spre folosul duhovnicesc al credincioșilor, ne‑a transmis pr. asist. dr. Georgian Păunoiu.

Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Hoogstraten a fost înființată în anul 2012. În perioada următoare, Biserica Sint Jan de Dooper („Sfântul Ioan Botezătorul”) din Hoogstraten va fi dată în administrare parohiei ortodoxe române pe o perioadă nedeterminată.