„Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate“
La Centrul rezidenţial „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ - Hârja din judeţul Bacău s-a desfăşurat, în perioada 1-2 octombrie 2015, Simpozionul naţional „Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate“. Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Timp de două zile, centrul rezidenţial de la Hârja a găzduit lucrările Simpozionului naţional „Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate“. După ce în prima zi, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a deschis lucrările printr-un cuvânt de binecuvântare, vineri, 2 octombrie 2015, invitaţii din toată ţara au discutat despre rolul serviciilor integrate în viaţa persoanelor vârstnice, din perspectiva a patru domenii de interes: medical, social, kinetoterapeutic şi spiritual. Perspectiva socială a fost descrisă auditoriului de către prof. univ. dr. Daniela Tatiana Şoitu, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, care i-a invitat pe toţi cei prezenţi la dialog pe tema raportării la beneficiari, în calitatea acestora de persoană. A urmat cuvântul conf. univ. dr. Denizia Gal de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, care a menţionat că serviciile sociale integrate previn excluziunea, oferind persoanei oportunitatea de a primi tot ceea ce are nevoie într-un singur loc. Perspectiva medicală a fost prezentată de dr. Adrian Brânzaniuc, directorul medical al Spitalului Municipal Oneşti, care a subliniat faptul că „problemele cu care ne confruntăm în rezolvarea situaţiei medicale a persoanelor vârstnice nu pot fi rezolvate fără implicarea directă a statului“. Abordarea medicală a fost continuată de cea din perspectivă kinetoterapeutică, realizată de către preşedintele Asociaţiei Kinetoterapeuţilor din Bacău, drd. Viorel Miron, care a prezentat tehnici de intervenţie folosite pentru recuperarea bolnavului cu dizabilităţi fizice.
Terapia spirituală, o soluţie pentru persoanele vârstnice
Părintele Ilarion Mâţă, preşedintele Asociaţiei „Ştefan cel Mare“ - Hârja, a abordat tema terapiei spirituale în viaţa persoanelor vârstnice, aceasta „fiind o soluţie pentru rezolvarea crizei de identitate cu care se confruntă persoanele în vârstă, aceasta putând fi rezolvată prin refacerea legăturii sale cu Dumnezeu“. În continuare, au susţinut alocuţiuni consilierul Sorin Ailenei, reprezentant al Prefecturii Bacău, Ilie Bârzu, consilier în cadrul Primăriei Bacău, Georgiana Radu, specialist marketing în cadrul Bella România, şi Monica Caracuda, de la Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă Căminul „Villa Orchidea“ al Asociaţiei „Benesse“ din Răzvad, judeţul Dâmboviţa. La final, prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social- Politice din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a prezentat volumul „Terapia spirituală - necesitate şi actualitate în tratarea şi consilierea persoanelor vârstnice“, semnat de părintele Ilarion Mâţă. Lucrările manifestării s-au încheiat cu scurte intervenţii ale invitaţilor şi cu oferirea de diplome de vrednicie celor prezenţi.