Moment de suflet la Răzălăi, satul de baștină al Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv
Anul acesta, al unității românilor de pretutindeni, este cel dintâi în care calendarul creștin ortodox al Bisericii noastre are trecut în rândul sfinților pe Mitropolitul Iosif Naniescu - Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Ziua prăznuirii sale, 26 ianuarie, nu putea să treacă neobservată în locul în care Dumnezeu i‑a dăruit Sfântului Mitropolit al Moldovei să vadă lumina acestei lumi - localitatea Răzălăi, raionul Sângerei, din Republica Moldova, sat de răzeși care se mândrește cu o atestare documentară din anul 1601.
Nu departe de locul unde un monument simplu amintește că acolo s‑a aflat, cândva, vechea biserică a satului - poate cea în care sfântului ierarh i s‑a săvârșit Taina Sfântului Botez - se înalță acum un nou locaș de rugăciune, închinat Sfintei Treimi, ridicat din temelie între anii 2007‑2010 de preotul paroh Valeriu Cernei, vicar al Episcopiei de Nord și Protoiereu de Bălți. Acolo, vineri, 26 ianuarie, s‑a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, momentul pomenirii Sfântului Iosif cel Milostiv fiind prilej de bucurie pentru credincioșii din localitatea sa de baștină. Deși a fost o zi de rând în cursul anului bisericesc, enoriașii parohiei Răzălăi, în frunte cu primarul localității, Alexei Rotari, au venit în număr important pentru a‑l cinsti pe Sfântul născut în satul lor cu două secole în urmă.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, preotul paroh a dorit ca la acest eveniment de suflet să fie prezenți și preoți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, la propunerea preacuviosului părinte arhimandrit Nicodim Petre, la Răzălăi s‑a deplasat o delegație de cinci preoți din Arhiepiscopia Iașilor: pr. Neculai Dorneanu, director al Departamentului de Misiune externă (care a rostit la final și panegiricul închinat sfântului zilei), pr. Dan Turcu, misionar protopopesc la Protopopiatul Pașcani, pr. Mihai Zvoriște, misionar protopopesc la Protopopiatul 3 Iași, pr. Andrei Florariu, paroh al Parohiei Satu Nou - Belcești, și pr. Andrei Patrolea, paroh al Parohiei Sângeri - Gropnița. Ei s‑au alăturat în rugăciune preoților din Mitropolia Basarabiei veniți la invitația părintelui paroh Valeriu Cernei: pr. Sorin Huluță, protoiereu de Soroca și paroh al Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” - Soroca, pr. Ștefan Eftodi, paroh al Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva” - Soroca, pr. Marin Prepeliță, paroh al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” - Mihalașa, raion Telenești.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, delegația preoților din Mitropolia Moldovei și Bucovinei a mers în orașul Sângerei, unde a depus flori la bustul Mitropolitului Sfânt Iosif Naniescu, așezat în anul 2015 în centrul urbei - în semn de omagiu și de recunoaștere a personalității sale - de către Institutul Cultural Român din Chișinău, la inițiativa președintelui acestuia, academicianul Valeriu Matei.
Rugăm pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv al Moldovei să pomenească la tronul Sfintei Treimi pe toți binecredincioșii creștini români de pretutindeni pentru a păstra și mărturisi credința ortodoxă și pentru a fi din nou una, așa cum s‑a întâmplat cu un secol în urmă.