Momente de bucurie și împlinire la o parohie din Gorj

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 10 Octombrie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit ­duminică, 9 octombrie, slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” a Parohiei Gornăcel din comuna Schela, județul Gorj. Ierarhul a săvârșit și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la finalul căreia a acordat distincții binefăcătorilor lăcașului de rugăciune.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre im­portanța slujbei de sfințire a unui lăcaș: „Sfințirea bisericii este un eveniment cu totul special în viața unei parohii. În primul rând, noi ne rugăm Bunului Dumnezeu să sfințească lucrarea mâinilor noastre. Apoi, cinstim memoria înain­tașilor noștri, ne rugăm pentru cei care au construit biserica și care au lăsat după ei această fru­musețe, această casă a lui Dumnezeu în care venim să ne rugăm. La sfin­țirea bisericii avem parte de o slujbă cu totul aparte, la care participă atât de mulți preoți, cu arhiereul și cu toți credincioșii, moment în care ne aducem aminte de cele spuse de Mântuitorul Hristos: «Unde sunt doi sau trei adu­nați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor» (Matei 18, 20). Domnul, chiar dacă S-a înălțat la ceruri, este prezent în viața noastră și în sufletele noastre, mai ales prin Taina Sfântului Botez, când ne-am îmbrăcat cu Mântuitorul Iisus Hristos”. În continuare, Părintele Mitropolit a explicat pasajul evanghelic al acestei duminici, ce relatează minunea învierii tânărului din Nain.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Viorel Pupăză a primit, din partea Mitropolitului Olteniei, rangul de iconom stavrofor, iar mai mulți credincioși au primit gramate de mulțumire pentru sprijinirea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a sfântului lăcaș. Potrivit actului de târnosire, Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a fost sfințită în anul 1956 de Mitropolitul Firmilian. În anul 2014 au început lucrările de restaurare a picturii, care au fost finalizate în anul 2019, în perioada următoare fiind restaurat exteriorul sfântului lăcaș.