Monografie a Episcopiei Hotinului (1923-1944), apărută la Editura „Renaşterea”
Volumul „Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Episcopiei Hotinului (1923-1944)”, de Petru Ciobanu, a apărut la Editura „Renaşterea”, în Colecţia „Pastoralia”, coordonată de arhim. Teofil Tia, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
La Editura „Renaşterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a apărut recent volumul „Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Episcopiei Hotinului (1923-1944)”, de Petru Ciobanu, în cadrul Colecţiei „Pastoralia”.
„Biserica Ortodoxă Română are eparhii şi în Basarabia, reactivate după 1989. În perioada interbelică, acestea au desfăşurat o bogată activitate pastorală şi misionară, fiind conduse de ierarhi luminaţi. Actuala episcopie de Bălţi este fosta episcopie a Hotinului. Acesteia i-a dedicat o monografie părintele Petru Ciobanu, publicată recent la editura «Renaşterea» cu titlul: «Misiunea Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Episcopiei Hotinului (1923-1944)». Volumul a apărut în colecţia «Pastoralia», coordonată de pr. arhim. Teofil Tia de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca”, conform directorului Editurii “Renaşterea”, pr. Cătălin Pălimaru.
„Prezentul volum este rodul unei munci îndelungate, consistente, bine calibrate și inteligent vertebrate, al unei cercetări asidue, profesioniste, de mare profunzime istorico-misiologică, cu «respirație» amplă și relevanță națională și europeană. Autorul, Doctor în Teologie, preot, istoric și pasionat om de studiu, demonstrează o dexteritate uluitoare în recuperarea, selecția și interpretarea materialului informativ relevant pentru contemporaneitate. El a investit enorm efort în aducerea la lumina tiparului a unor informații deosebit de prețioase, «blocate» prin arhive”, conform arhim. Teofil Tia, coordonatorul Colecţiei „Pastoralia”, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
„Lectura volumului este fascinantă, odihnitoare, iluminatoare. Călătorind prin trecutul minunat al Hotinului, adevărat tărâm de basm, descoperi – încă o dată – unitatea ontologică a neamului nostru, interacțiunile constructive dintre românii din diferite ținuturi, împletirile dintre fibrele cele mai intime ale românilor de pretutindeni, fie ei moldoveni, basarabeni, bucovineni, transilvăneni etc. Suferințele locuitorilor acestor ținuturi înduioșează și zbuciumul ființei lor pentru credință și libertate ne responsabilizează, pe noi, pe toți cei care ne dorim un viitor comun, întru credință în Dumnezeu, libertate, pace și armonie deplină”, conform arhim. Teofil Tia.