Monument dedicat Centenarului Marii Uniri, la Oneşti

Un articol de: Constantin Ciofu - 26 Mai 2018

Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a fost marcată la Oneşti printr-un ceremonial religios şi militar. Un impresionant sobor de preoţi oneşteni, alături de reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, a luat parte joi, 24 mai, la dezvelirea unui monument nou ridicat în municipiul Oneşti pentru eroii neamului.

Un nou monument închinat eroilor patriei care şi-au dat viaţa pentru poporul român, amplasat în apropierea sensului giratoriu de la ieşirea din oraş spre Braşov, a fost inaugurat joi, 24 mai 2018, la Oneşti. Evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în contextul serbării Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri. Astfel, Protopopiatul Oneşti a continuat seria manifestărilor cultural-spirituale menite să aducă în prim-planul vieţii publice importanţa cinstirii şi cultivării memoriei înaintaşilor. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa a numeroşi preoţi, elevi, profesori, cadre militare active sau în rezervă, dar şi de cea a reprezentanţilor autorităţilor centrale, judeţene şi locale, inclusiv din două oraşe înfrăţite cu Oneştiul: Eysines (Franţa) şi Străşeni (Republica Moldova).

La Monumentul „Regina Maria" din Oneşti, arhimandritul Serafim Huzdup, consilier eparhial, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit o slujbă de Te Deum. Slujba de mulţumire a fost urmată de Parastasul pentru eroi şi de alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale.

O rugăciune în încercarea de a recupera istoria

Cuvântul Înaltpreasfinţitului Ioachim a fost citit de preotul Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Romanului şi Bacăului: „Aceste monumente funerare care trasează harta continuităţii noastre în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic vor da mărturie generaţiilor viitoare despre semnele răstignirii şi reînvierii ce pot fi văzute pe trupul istoriei zbuciumate a neamului românesc, despre vitejia celor ale căror nume sunt scrise pe frontispiciul lor şi care vor povesti călătorului grăbit că aici a trăit un neam de sfinţi şi de eroi. Să înălţăm înaintea lor o rugăciune în încercarea de a recupera istoria şi a răscumpăra timpul, căci ridicarea unor astfel de monumente este modul în care am ales să spunem celor ce şi-au găsit liniştea în pământul Împărăţiei cerurilor că nu i-am uitat şi că le suntem recunoscători".

Totodată, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, a înmânat din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim diplome de excelenţă şi de onoare dedicate Centenarului tuturor celor care au sprijinit organizarea evenimentelor din această zi. După aceasta, Consiliul Local Oneşti a premiat pe cei şase veterani de război prezenţi, iar reprezentanţii instituţiilor implicate în acest eveniment au depus coroane de flori la monumentul eroilor.

La final, a avut loc o defilare şi o paradă de tehnică militară, urmată de dezvelirea monumentului ridicat pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Istoria ridicării acestui monument la poarta de vest a Oneştiului a fost consemnată într-un hrisov semnat de către autorităţile religioase, militare şi administrative prezente. Documentul a fost citit de părintele Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial în cadrul Centrului eparhial Roman.